Στην αναβάθμιση των μέτρων προστασίας κατά της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών προχώρησε, χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα
Το νέο κρούσμα, που διαπιστώθηκε κατόπιν ιχνηλάτησης στην Κορινθία, ουσιαστικά σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα ο κ. Τσιάρας να αποφασίσει την απαγόρευση των μετακινήσεων των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο που στόχο έχει τον περιορισμό εξάπλωσης και την εκρίζωση της νόσου.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με τη διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, την οποία συντονίζει –με ιδιαίτερη επιτυχία– το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκυωνίων στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση τη διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο, σε συντονισμό με τις εκάστοτε τοπικές αρχές, έχει ήδη ενεργοποιήσει τα σχετικά πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ηδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ. και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ., ενώ το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο περιφερειών. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Εντατικοί έλεγχοι
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 227.930 αιγοπρόβατα. Ειδικότερα, έχουν βρεθεί 22 θετικά κρούσματα και έχουν θανατωθεί 7.177 σε σύνολο 9.257 προς εκρίζωση. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ τα σφαγεία των συγκεκριμένων περιοχών θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 2 Αυγούστου. Αντίστοιχο μοντέλο, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εφαρμοστεί και στην Κορινθία ή όπου αλλού παρουσιαστούν κρούσματα. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι ειδικά στη Θεσσαλία «στήθηκε» η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση στη χώρα, με πάνω από 100 κτηνίατρους να πραγματοποιούν υπό δύσκολες συνθήκες καθημερινά ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες. Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία με τον τρόπο που έχει λειτουργήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών-μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού.
Κώστας Τσιάρας: Καμία ανησυχία για τη δημόσια Υγεία
«Μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα εκτός Θεσσαλίας, στην ορεινή Κορινθία, προχωράμε στην αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Από σήμερα απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα νέα μέτρα καθίστανται αναγκαία για προληπτικούς λόγους. Βασικός μας στόχος παραμένει ο περιορισμός της εξάπλωσης και η εκρίζωση της νόσου. Τονίζω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν την εντατική επιδημιολογική έρευνα, η οποία ήδη έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Θα ήθελα, τέλος, να επαναλάβω ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τη δημόσια υγεία» έγραψε σε ανάρτησή του ο ΚώσταςΤσιάρας