Η πρώτη απάντηση από ελληνικής πλευράς, στην ποταπή τοποθέτηση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζαχάροβα, ήρθε δια στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο οποίος, τόνισε πως αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία είναι οι πράξεις της ηγεσίας της.

Η Ρωσία έχει εισβάλλει στην Ουκρανία και καθημερινά προκαλεί εκατοντάδες νεκρούς, ανέφερε -μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA- ο υπουργός και υπενθυμίσε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου υπάρχουν και Έλληνες ομογενείς ανάμεσα στους νεκρούς.

Στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στις επικρίσεις της Ρωσίας για την ελληνική στάση ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Έχουμε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και στηρίζουμε με πράξεις αλληλεγγύης την Ουκρανία γιατί έχει δεχτεί απρόκλητη επίθεση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν έρθει στην Ελλάδα 4.400 Ουκρανοί πολίτες κυρίως από τον Προμαχώνα αλλά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν τακτοποιηθεί σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν επαφή με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα πως η υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων φύλαξης στα σύνορα και της αναχαίτισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από άλλες περιοχές.

Αυτό που έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, έδειξαν ότι η φιλοξενία, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα ασφαλείας. «Δεν θα επιτρέψουμε να μπει στην Ελλάδα ο οποιοσδήποτε» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι τα κράτη πρέπει να είναι ασφαλή στα σύνορα και στο εσωτερικό τους.

«Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι αποδεκτή» πρόσθεσε προαναγγέλλοντας ελέγχους μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο και μιλώντας για εφαρμογή του νόμου τόνισε ότι «όπου υπάρχουν παράνομοι μετανάστες δεν θα κυκλοφορούν έξω».