Σύσκεψη για την οπαδική βία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο του βαρύ τραυματισμού 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσαν χούλιγκαν την Πέμπτη σε επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που ήταν σε εξέλιξη στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε συνέχεια της προσπάθειας για αντιμετώπιση του φαινομένου, τρεις υπουργοί αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Έτσι, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, θα συναντηθούν με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της Πολιτείας.

«Όλα είναι στο τραπέζι»

«Όλα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές ως προς τα μέτρα που εξετάζονται. Υπάρχουν προτάσεις για δύσκολες και σκληρές αποφάσεις σε μία προσπάθεια να χτυπηθεί το φαινόμενο στη ρίζα, σύμφωνα με αυτούς που τις εισηγούνται. Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο ακόμα και για διεξαγωγή των αγώνων σε όλα τα αθλήματα χωρίς φιλάθλους έως το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Επίσης στο τραπέζι είναι η πρόταση για απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα. Βεβαίως, υπάρχουν και πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις που βασίζονται στην άποψη ότι δεν πρέπει «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά». Κυβερνητικό στέλεχος θύμιζε χθες ότι το καλοκαίρι, μετά την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, στην σύσκεψη με τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ και την ηγεσία της ΟΥΕΦΑ ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει τα μέτρα που είχε ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση ως μία δυνητική διαδικασία που θα προσαρμόζεται ανάλογα τις εξελίξεις, προϊδεάζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο για δραστικές αποφάσεις.

Όταν το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό τι συνέβη στο Ρέντη, η οργή και ο εκνευρισμός κυριάρχησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, κάτι που έγινε φανερό και στον πρωινό καφέ της Παρασκευής. Το βαρύ κλίμα απέδωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «Αυτοί όλοι οι εγκληματίες που δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ομάδα, είναι εγκληματίες και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι τους» τόνισε ο κ. Μαρινάκης. «Η κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δια μαγείας», σημείωσε. Ωστόσο, στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και αναγνώρισε ότι «οι πολλές πράξεις που έχουν γίνει, πρέπει να γίνουν περισσότερες». Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα με την αυστηροποίηση των ποινών και την φυλάκιση ακόμα και για πλημμελήματα.

ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ: Να διακοπούν άμεσα όλα τα πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα

Στο μεταξύ, τη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Επίσης, καλούν τους αρμόδιους φορείς να «φωνάξουν "ΩΣ ΕΔΩ"» σε ό,τι αφορά τη βία και την ελληνική Δικαιοσύνη «να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν σε επίπεδο ιδιοκτησιών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργεις». Παράλληλα, εκφράζουν την οργή τους και τη θλίψη τους για τη «δολοφονική επίθεση εις βάρος συναδέλφου». 

Η ανακοίνωση των ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ:

«Οργή και θλίψη διακατέχει σήμερα όλο το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας για την δολοφονική επίθεση εις βάρος του συναδέλφου μας που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του και ελπίζουμε χωρίς μοιραία κατάληξη.

Οργή για αυτούς που με ξεκάθαρα ανθρωποκτόνο πρόθεση επιτέθηκαν σε ένα όργανο της Πολιτείας την ώρα που έκανε τη δουλειά του, σε ένα αστυνομικό που έβγαζε το μεροκάματο του.

Οργή για όλους αυτούς που συγκαλύπτουν, υποθάλπουν, υποστηρίζουν, μισθοδοτούν τις αγέλες των δίποδων χούλιγκαν με τα ζωώδη ένστικτα είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες Π.Α.Ε, Κ.Α.Ε. κτλ είτε είναι “παράγοντες” του αθλητισμού, είτε οποιοσδήποτε άλλος.

Θλίψη για τον Ελληνικό Αθλητισμό, ο οποίος από προϊόν πολιτισμού έχει καταντήσει καταφύγιο κάθε λογής εγκληματικών υποκειμένων που με πρόσχημα αυτόν εκδηλώνουν τα πιο απάνθρωπα και κακοποιά τους ένστικτα.

Θλίψη για το κατάντημα της Ελληνικής Κοινωνίας που ανέχεται εγκληματικές συμπεριφορές και δεν αντιδρά προκειμένου να τις καταδικάσει και να τις απομονώσει.

Θλίψη για την Ελληνική Πολιτεία, η οποία καταδέχεται να είναι θεατής όλης αυτής της κατάστασης, αφήνοντας τους λειτουργούς της να γίνονται βορά των δολοφονικών προθέσεων των εγκληματικών στοιχείων που έχουν παρεισφρήσει στον αθλητισμό. Πόσο μάλλον, όταν αυτό γίνεται, προκειμένου να απαλλαχθούν από τις ποινικές και άλλες ευθύνες οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των μεγάλων σωματείων, και να μετακυληθούν οι ευθύνες στα όργανα της Πολιτείας δηλαδή στην Ελληνική Αστυνομία και στο προσωπικό της.

Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να διακόψει άμεσα σήμερα όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα, έως ότου σταματήσει η εγκληματική δραστηριότητα όλων αυτών των υποκειμένων.

Καλούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να σταματήσουν από ταύτης τη διάθεση αστυνομικών δυνάμεων για οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, χωρίς καμία καθυστέρηση και καμία δικαιολογία. Με έναν αστυνομικό να χαροπαλεύει και την οικογένειά του, αλλά και όλους εμάς να αγωνιούμε για τη ζωή του, καμία δικαιολογία δεν γίνεται αποδεκτή.

Καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα και να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν σε επίπεδο ιδιοκτησιών που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργειες.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους αθλητικούς φορείς, τα Μ.Μ.Ε. και την κοινωνία των πολιτών να φωνάξουν "ΩΣ ΕΔΩ", ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική μας, όπως έχουν πράξει και σε άλλες περιπτώσεις.

Τέλος, καλούμε όλους να προσευχηθούν μαζί μας για τη ζωή του με δολοφονική πρόθεση τραυματισθέντος συναδέλφου μας. Ελπίζουμε να ξεπεράσει τον κίνδυνο και το αίμα που έχασε να είναι το τελευταίο που χύνεται, από έναν εργαζόμενο που η Πολιτεία αρνείται πεισματικά να του αναγνωρίσει ότι το επάγγελμα του είναι επικίνδυνο και αρέσκεται στη διανομή φιλοδωρημάτων».

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ και οι προσαγωγές 

Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφερθεί πως οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τους δράστες των χθεσινών επεισοδίων συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται πως χθες στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, κοντά στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακοπύ-Παναθηναϊκού σημειώθηκαν επεισόδια που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό ενός αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε στον μηρό.

Την ώρα που ο 31χρονος αστυνομικός δίνει μάχη για τη ζωή του στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ευρισκόμενος σε καταστολή και διασωληνωμένος, η ΕΛΑΣ συνεχίζει τις προσαγωγές, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και είναι πιθανό με τις μαρτυρίες τους να ρίξουν φως στα όσα συνέβησαν έξω από το γήπεδο βόλεϊ το βράδυ της Πέμπτης. Στον αντίποδα, ελεύθεροι αφέθηκαν 35 από τους συνολικά 424 που προσήχθησαν χθες από το γήπεδο, μετά τα άγρια επεισόδια.

Μαρινάκης: Είναι κοινοί εγκληματίες - Δεν έχουν σχέση με τον Αθλητισμό 

Υπενθυμίζεται πως το κλίμα για αποφασιστική δράση έδωσε νωρίτερα χθες  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες όπου και ξεκαθάρισε πως «οι δράστες όλων αυτών των φρικτών εγκλημάτων δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τους χιλιάδες φιλάθλους που θέλουν να πάνε στο γήπεδο. Είναι κοινοί εγκληματίες που με την ανοχή κάποιων απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ζωές και καταστρέφουνε περιουσίες». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δια μαγείας. Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και τη στάση μας για την εφαρμογή του νόμου θα δώσουμε αυτή τη μάχη με κάθε θεσμικό όπλο μέχρι τέλους», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μείνει στα λόγια» και έστειλε το μήνυμα ότι «οι πολλές πράξεις που έχουν γίνει πρέπει να γίνουν περισσότερες. Είναι δεδομένο ότι η εγκληματικότητα τρέχει με μια ταχύτητα και εμείς πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Όπως είπε «οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα θα λύσουν σε μεγάλο ποσοστό την κατάσταση. Αυτοί όλοι οι εγκληματίες που δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ομάδα, είναι εγκληματίες και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι τους, διαπράττουν βαρύτατα κακουργήματα μέχρι ανθρωποκτονίες αλλά κάνουν και πλημμελήματα που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια περιουσία. Δεν θα έχουμε ξανά αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι μπαίνουν με μια διαδικασία αυτοφώρου, καταδικάζονται και βγαίνουν έξω. Αυτά τελειώνουν με τις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα».

«Ένα ζήτημα είναι η δικαιοσύνη που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια για να καταδικάζεται κάποιος και με μια σειρά διεξόδους να μένει έξω και να επιστρέφει στα γήπεδα ή τους χώρους που επιλέγουν να παρανομούν» συμπλήρωσε ο κ Μαρινάκης.