Το μεταναστευτικό θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις 10.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Θα ακολουθήσει σύσκεψη στις 10.30 υπό τον Πρωθυπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου. Στη σύσκεψη θα παραστεί και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τη Λέσβο, όπου επιθεώρησε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ. Προήδρευσε επίσης σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης κι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης φορείς.
Ο υπουργός εξήρε «την υπευθυνότητα, τη σεμνότητα και την πληρότητα με την οποία οι εκφραστές – οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μετέφεραν όλο τους τον προβληματισμό για το κρίσιμο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί» και δήλωσε ότι αναχωρεί από τη Λέσβο «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του από τη Σάμο την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμμισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να αλλάξει ριζικά αυτή η απαράδεκτη εικόνα στα νησιά».
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μία είναι η πρώτη επιλογή και συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: επιτάχυνση-επιτάχυνση-επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης, χορήγησης ή απόρριψης του ασύλου. Είναι παράλογο και δεν είναι αποδεκτό κάποιος που έχει κάνει αίτηση ασύλου πριν τρία χρόνια, να προγραμματίζεται η πρώτη συνέντευξη περίπου το 2021. Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου θα επιτρέψει στην ελληνική Δημοκρατική Πολιτεία να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο, από εκείνους που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα» ανέφερε.