Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και η πορεία των εμβολιασμών θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί -μέσω τηλεδιάσκεψης- αύριο (5/7, 12:30) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επίσης, θα συμμετάσχει η ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.
Οι ειδικοί επιστήμονες, τα στελέχη της κυβέρνησης και οι αρμόδιοι παράγοντες, γνωρίζουν πως ανάχωμα στην πορεία της πανδημίας παραμένει η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Είναι χαρακτηριστικά τα δεδομένα από τα στοιχεία, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο.
Το 99,2% των ανθρώπων που ασθένησαν και ήταν ανεμβολίαστοι κατέληξαν.
Ως τώρα, έχουν γίνει πάνω από 8,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 3,9 εκατ. πολίτες. Με την εμβολιαστική κάλυψη ν’ αγγίζει το 45,72%. Όμως το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Γι’ αυτό αναζητούνται τρόποι βελτίωσης των επιτευγμάτων.
Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Το αντίθετο. Η ανοδική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, δημιουργεί προβληματισμό.
Ήδη οι επιστήμονες «χτύπησαν καμπανάκια». Επισημαίνοντας πως η παραλλαγή Δέλτα, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα πολύ δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση.
«Ένας μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο»
«Με πλήρη εμβολιασμό, 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, και τα τέσσερα εμβόλια, προστατεύουν από 85-95% για το στέλεχος Δέλτα όσον αφορά στη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής. Τα εμβόλια είναι δραστικά και αποτελεσματικά». Αυτό επισήμανε ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.
Όπως εξήγησε, η δυνατότητα του ιού να μολύνει έχει περιοριστεί λόγω του εμβολιασμού.
«Έτσι, ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει αναπτύσσοντας νέες ιδιότητες.
Συνδέει το ένα στέλεχος με το άλλο, και δανείζεται γενετικό υλικό το ένα από το άλλο. Το Δέλτα είναι εξαιρετικά λοιμογόνο.
Ένας που έχει μολυνθεί από αυτό μπορεί να μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο» υπογράμμισε. Τονίζοντας, και αυτός, ότι η παραλλαγή Δέλτα μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία νέους ανθρώπους.
«Είναι αλλιώς ένας να κολλά 1-2 άτομα και αλλιώς 6-7. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί ένα πλαίσιο μιας πιθανότητας να έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι αν ο ιός διασπαρεί» σημείωσε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα»
Την ίδια ώρα οι ειδικοί «χτυπάνε καμπανάκι». Τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή του 4ου κύματος της πανδημίας.
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», επισήμανε ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο ερευνητής δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος που προκαλείτε από την παραλλαγή Δέλτα.
Λέγοντας ότι σε αντίθεση με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».
Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη. Και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα.
Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».
Εξήγησε ότι «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό. Γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».
Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ προέβλεψε ότι θ’ αυξηθούν και οι νεκροί. Επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αν και δεν είναι όλοι το ίδιο. Και χαρακτήρισε «τελευταία» την ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.
Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε την παραλλαγή Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει».
Αναφέρθηκε επίσης σε ειδικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.
«Αν δεν χτίσουμε τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, το 4ο κύμα θα είναι πολύ πιο ισχυρό και χειρότερο από το 3ο κύμα» προειδοποίησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπράβελος.