Σε μια εποχή που η γραμμή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακαθόριστη ελέω Στέφανου Κασσελάκη, όλες οι κατηγορίες των στελεχών ψάχνουν να δουν τις ιδεολογικοπολιτικές κατευθύνσεις του προέδρου, που αλλάζουν πιο γρήγορα και από τις κινήσεις των... ηλεκτρονίων της μπαταρίας. Λίγο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, η αίσθηση που υπήρχε στην Κουμουνδούρου ήταν ότι το πρόσωπο και το κόμμα που τον συγκινούν είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Πλεύση Ελευθερίας. Σε συνεντεύξεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξύμνησε την αγωνιστική παρουσία της πρώην Προέδρου της Βουλής στην υπόθεση των Τεμπών, ασχέτως αν εκείνη τον λοιδόρησε λεκτικά.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Οι γνωρίζοντες τα του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήθελε να συμπορευτεί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου διότι τον ενθουσιάζει το προσωποπαγές κόμμα της, ενώ και ο ίδιος κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον παραμικρό υπαινιγμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργατών του για κοινή πορεία με την Πλεύση Ελευθερίας οι καταστάσεις στην Κουμουνδούρου ίσως αποβούν διαλυτικές, καθώς κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, έχουν δεχθεί κατά το παρελθόν επιθέσεις εκτός ορίων από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πάντως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει σε λίγες ημέρες και όπου πλέον αναμένεται να ακουστούν πολλά.

«Δεν μπορεί να μιλάμε για την ενότητα του χώρου ή για την ανασυγκρότηση της παράταξης και να δίνουμε ένα σήμα προς τα έξω ότι μέσα είμαστε τρακαρισμένοι και στραπατσαρισμένοι. Αυτό έχουμε ευθύνη όλοι να το διαφυλάξουμε. Πώς θα ενώσεις το χώρο αν δεν μπορείς να ενώσεις το κόμμα;», διερωτήθη ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας: «Δεν μπαίνω σε καμία δημόσια συζήτηση αξιολόγησης των στελεχών. Ο Γιώργος Τσίπρας δουλεύει περισσότερο, ο Κώστας Ζαχαριάδης λιγότερο, ο τρίτος, τέταρτος κ.λπ. Το οργανόγραμμα του κόμματος πρέπει να αποφασίζεται στα όργανα του κόμματος, στην Πολιτική Γραμματεία, και εκεί να γίνεται η διάταξη των δυνάμεων με βάση τις αποφάσεις που παίρνει το κόμμα».

Την εκτίμηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς «απέτυχαν η μη πολιτική και η άκρατη επικοινωνία», και ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθεί για την αποτυχία στις ευρωεκλογές, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «πολιτικές διώξεις» τις απολύσεις στελεχών του κόμματος, με τελευταία αυτήν του Γιώργου Τσίπρα, σημειώνοντας ότι το κόμμα «δεν έπρεπε να λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ».

«Εγώ κατέθεσα την πρόταση στο προηγούμενο Συνέδριο να μη μετέχουν τα εκλεγμένα σε όργανα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αμειβόμενες θέσεις στο κόμμα. Αυτή απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και από τους στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη. Από τη στιγμή που δεν άνοιξε μια κουβέντα αν πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί, γιατί αυτό διασφαλίζει πολλά πράγματα στο πώς κινείται ένα κόμμα, οι απολύσεις είναι καθαρά πολιτικές διώξεις. Οποιος διαφωνεί με την ομάδα Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου φεύγει», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία ενός ενιαίου κεντροαριστερού φορέα άφησε με δηλώσεις του ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Να δούμε ποιο είναι το κοινό καλό του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Αρα και οι υφιστάμενες ηγεσίες πρέπει να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαίρομαι γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον εαυτό του διαθέσιμο σε ένα ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου ενιαίου φορέα και τέθηκε στη δημοκρατική κρίση μιας νέας βάσης», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ για το αν ο ίδιος θα έβαζε υποψηφιότητα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας: «Θα είμαι παρών σε όλες τις διεργασίες για τον κεντροαριστερό φορέα».