ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκαν στη Βουλή πραγματοποιώντας έναν, μεταξύ τους, διαγωνισμό… καταστροφολογίας έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές. Εισηγητές και λοιποί βουλευτές όπως φυσικά και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κόμματων αναλώθηκαν σε μια «κόντρα» για το ποιος θα εμφανίσει τη χώρα στη χειρότερη κατάσταση θυμίζοντας την προεκλογική περίοδο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ακολούθησε τη γραμμή Κασσελάκη που το πρωί της Κυριακής επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες συγκρουσιακές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο πολιτικός αρχηγός που έρχεται σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από κοντά φυσικά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν… υστέρησε σε τίποτα ως προς τον καταγγελτικό λόγο του εμφανίζοντας τα πάντα «μαύρα» στη χώρα. Κορυφαία στιγμή η αναφορά του στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την οποία μη έχοντας να πεί κάτι επί της ουσίας αρνητικό, σημείωσε: «Η παράταξη που ήταν υπεύθυνη που την χάσαμε οδηγώντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια. Εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίξατε το κουτί την Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, στο δημόσιο λόγο, στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης».

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης φυσικά ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Άλλωστε δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό είτε κοιτώντας προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά του τόξου των κομμάτων που βρίσκονται εντός Βουλής.

Το ζήτημα είναι όμως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος που ακολουθούν είναι αυτός που οδήγησε και τα δύο κόμματα σε ποσοστά που όμοιά τους δεν έχουν αποτυπωθεί στο παρελθόν σχηματισμούς που εμφανίζονται να δηλώνουν «κόμματα εξουσίας». Το χειρότερο όμως είναι ότι ο μεταξύ τους διαγωνισμός για τη δεύτερη θέση μετατρέπει τον λαικισμό και την τοξικότητα σε βασική κινητήριο δύναμή τους.

Αυτό που παρατηρήθηκε -και στη συζήτηση στη Βουλή για τον προυπολογισμό- είναι η αγωνία των αρχηγών και των ίδιων των στελεχών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όχι όμως για τη… νίκη –για την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται, για κάποιο λόγο, βέβαιος- αλλά για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ανεξαρτήτως μάλιστα ποσοστού που θα λάβουν.

Εν μέρει αυτό είναι αναμενόμενο. Ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εσωκομματικά μετά τις ευρωεκλογές εάν χάσουν τη δεύτερη θέση. Ο πρώτος διότι θα αποτύχει να καταγράψει κάποια δυναμική ο δεύτερος διότι θα διαλύσει τις προσδοκίες που η ίδια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε δημιουργήσει σε στελέχη και ψηφοφόρους.

Όπως και να έχει όμως το γεγονός πως μεταφέρουν προσωπικές και μικροκομματικέ λογικές σε μια συζήτηση όπως αυτή που αφορά στον προυπολογισμό της χώρας και η καταστροφολογία για το παρόν και το μέλλον ουσιαστικά χτυπά τους ίδιους τους πολίτες και το κλίμα που δημιουργείται αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και τη στήριξης της κοινωνίας.