ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη κατά της τσιπροποίησης

150
ΑΠΕ ΜΠΕ

Σήμερα όλα τα βλέμματα στον ΙΥΡΙΖΑ θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Μια κόντρα που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα θα κορυφωθεί όπως όλα δείχνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται με διάθεση δημιουργίας αμιγώς αρχηγικού κόμματος, όπως του καταλογίζουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του. Οι προηγούμενες ημέρες και οι διεργασίες με την κόντρα του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η τσιπρική ρήση πως δεν συμπροεδρεύει της παράταξης οδήγησαν στην πρόταση για σύσταση επιτροπής δεοντολογίας στο κόμμα – που θα εγκριθεί ή όχι σήμερα – και ειδικότερα μια επιτροπή με πρόσωπα όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Δημητρης Τζανακόπουλος, ο Νόσος Ηλιόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Οι γνωστές του παρασκηνίου όμως λένε πως δεν θα είναι μια ήσυχη και προβλεπόμενη συνεδρίαση. Η πρόθεση των προεδρικών να συγκροτηθεί ένα «Πειθαρχικό» που θα επιπλήττει και θα διαγράφει όσους διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή δεν είναι ακριβώς μια πράξη που θα περάσει «αναίμακτα». Οι παραδοσιακές δυνάμεις του κόμματος, όπως η τάση των 53+ και η ομάδα των πρεσβύτερων, θέλουν συλλογικό κόμμα και όχι δίκες προθέσεων ή τιμωρητισμούς. Η πολιτική καταγωγή πολλών εξ αυτών (π.χ. της τρόικας Νίκου Βούτση – Νίκου Φίλη – Πάνου Σκουρλέτη) είναι μακριά από Πειθαρχικά και κυρώσεις σε στελέχη.

Είναι ενδεικτικό πως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διατύπωσε και χθες την πάγια θέση του. «Είναι σαφές πως είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση – και έχουμε πάρει απόσταση – από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας» είπε ανάμεσα σε άλλα (ieidiseis.gr) ο Νίκος Βούτσης, ενώ τις απόψεις του συμμερίζονται αρκετοί από την παλιά φρουρά που δεν έχουν όραμα ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά έναν δημοκρατικό πολιτικό οργανισμό που θα λειτουργεί και θα είναι συνδεδεμένος με την κοινωνία. «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και, μάλιστα, διανύοντας μια υβριδική πορεία μετασχηματισμού του ως κόμμα, στην ελληνική πολιτική ζωή. λειτουργεί με διαφάνεια και δημοκρατικότητα και προσπαθεί να συγκροτήσει την κουλτούρα του δημόσιου δημοκρατικού διαλόγου, πράγμα που είναι ζωογόνο για την ίδια την πολιτική ζωή του τόπου» συμπλήρωσε ο Βούτσης.

Μια σίγουρη συζήτηση που θα γίνει σήμερα θα έχει να κάνει και με τον τρόπο που λειτουργεί η ηγετική ομάδα, τα όργανα και πώς παίρνονται οι αποφάσεις. Σε αυτό στοιχίζονται πια και άλλες δυνάμεις πλάι στην τάση των 53+, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης ή η ομάδα των τριών που προαναφέραμε (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης), αλλά και ο Βίτσας και άλλοι. Μαζί τους και ένα μέρος στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, οι πιο εκσυγχρονιστές, αλλά και η Νεολαία που δεν θέλει «περονικό» κόμμα. Στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, εξάλλου, αθροίζονται αρκετά παλαιό στελέχη με την άποψη των «κομματικών» και όσων δεν καλοβλέπουν την «τσιπροποίηση».

Του Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr