Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι εσωκομματικές εκλογές για την κεντρική επιτροπή, η «αυτοκρατορική» επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία μαζί με το θρίαμβο προεδρικών και πασοκογενών στελεχών, αλλά και ο καταποντισμός της «Ομπρέλας», δείχνουν το δρόμο για τη νέα διαμόρφωση του εσωκομματικού τοπίου.  

Παρά την έντονη φημολογία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Και αυτό γιατί  το «κλειδί» των επερχόμενων αλλαγών θα είναι η θέση του γραμματέα του κόμματος.

Προβάδισμα για τη θέση του γραμματέα έχει ο νυν κάτοχος του αξιώματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Γέννημα θρέμμα ΣΥΡΙΖΑ», ο 40χρονος νομικός, απόφοιτος ιδιωτικού σχολείου που «έμεινε και δύο χρόνια Αιγάλεω» για να γνωρίσει και την… εργατική τάξη, πιστώνεται σίγουρα την επιτυχημένη διοργάνωση όλων των πρόσφατων εσωκομματικών διαδικασιών του κόμματος. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος e-SYRIZA, το πολυπληθές συνέδριο και οι -οργανωμένες για πρώτη φορά – εσωκομματικές εκλογές με τη  συμμετοχή 150.000 ψηφοφόρων που γράφτηκαν επισήμως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διεξήχθησαν με σχεδόν απόλυτη επιτυχία και ελάχιστα παρατράγουδα, ικανοποιώντας και την ηγεσία. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η ομάδα Τζανακόπουλου, η οποία στηρίζει μεν τον πρόεδρο και κατατάσσεται στη λεγόμενη προεδρική πλειοψηφία, αλλά διατηρεί την αυτονομία της με το βλέμμα στο μέλλον.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει αλλαγή στη θέση, ειδικά αν συμφωνήσει να αποχωρήσει και ο ίδιος ο Δ. Τζανακόπουλος. Στην περίπτωση αυτή προβάδισμα φέρεται να έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ολγα Γεροβασίλη και η πασοκογενής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Και οι δύο έχουν το προφίλ που μπορεί να υπηρετήσει τη θέση και είναι και οι δύο αμιγώς «προεδρικές». Η κ. Γεροβασίλη έχει αναφορές στον «αρχαϊκό» ΣΥΡΙΖΑ και συμπάθειες σε όλες τις τάσεις. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανήκει στις νέες προσθήκες και έχει στο βιογραφικό της μεταξύ άλλων ότι έχει διατελέσει και γραμματέας του –πανίσχυρου τότε- ΠΑΣΟΚ την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου.

Η υπόθεση του γραμματέα αναμένεται να κλειδώσει μέσα στην εβδομάδα και κατ’ επέκταση να επηρεάσει με το μορφή του ντόμινο και τις υπόλοιπες κορυφαίες εσωκομματικές καρέκλες. Και αυτό γιατί π.χ. μια μετακίνηση της κ. Γεροβασίλη θα σημάνει ότι χηρεύει η νευραλγική θέση της γραμματέως της ΚΟ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί απαραιτήτως από στέλεχος των προεδρικών.

Αλλαγές ενδέχεται να υπάρχουν και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς η παρουσία εκεί του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν συγκεντρώνει και πολλά θετικά σχόλια, σε αντίθεση με τους άλλους δύο, Γιάννη Ραγκούση και Πάνο Σκουρλέτη, οι οποίοι πέφτουν με περισσότερο πάθος στη «φωτιά» της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Οι προεδρικοί διαπιστώνουν ελλιπή διάθεση του –γεμάτου «αστική αυτοπεποίθηση»- Ε. Τσακαλώτου για σκληρή κόντρα στη Βουλή που δείχνει να προτιμά τις «χαριτωμένες αμπελοφιλοσοφίες», όπως λένε.