Η παραίτηση του βουλευτή-καθηγητή Όθωνα Ηλιόπουλου λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο –με κλειστά πανεπιστήμια και τη Βουλή σε διακοπές–, είναι μια ακόμη απόδειξη του μοναδικού ταλέντου του Στέφανου Κασσελάκη να αυτοκαταστρέφεται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εισβάλει στο ελληνικό Κοινοβούλιο με παράδοξο τρόπο, υποχρεώνοντας τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματός του να παραιτηθούν, προκειμένου να καταλήξει η έδρα Ηλιόπουλου εις χείρας του.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Πρόκειται όμως για προκλητική διαστρέβλωση και καταπάτηση του συντάγματος, αφού ο επιρροής Κασσελάκη, Ηλιόπουλος, παρότι υπάρχουν πέντε επιλαχόντες βουλευτές, ζητάει να περάσει η έδρα στον αρχηγό του, ώστε να συνεχιστεί –όπως λέει– η εκπροσώπηση της ομογένειας! Ίσως είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά που, κατά παράβαση του συντάγματος, παραιτηθείς βουλευτής εκφράζει την επιθυμία σχετικά με το που επιθυμεί να καταλήξει η έδρα! Την ίδια ώρα, έχει δοθεί σύνθημα σε κασσελακικούς βουλευτές να στέλνουν μηνύματα προς τους επιλαχόντες, στα χέρια των οποίων θα πέσει ο κλήρος για το κοινοβουλευτικό μέλλον του αρχηγού τους. 

Ωστόσο, για να καταλήξει η έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου στον Κασσελάκη θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι επιλαχόντες που μεσολαβούν. Ετσι, η πρώτη που θα πρέπει να δώσει τη σχετική απάντηση είναι η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ το τελευταίο πρόσωπο, πριν από τη θέση 9 του Στέφανου Κασσελάκη, είναι η κ. Ζωρζέτα Λάλη, η οποία έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και φέρεται να πρόσκειται στη Νέα Αριστερά. 

Σε κάθε περίπτωση, επισήμως, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται όταν θα ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθεί στο Σώμα η παραίτηση Ηλιόπουλου. Οπως εξηγούσαν κύκλοι του προέδρου της Βουλής: «Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω, θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πόπη Τσαπανίδου». 

«Σε περιμένουμε» 

Πάντως η… καμπάνια της προεδρικής φρουράς με τίτλο «Κασσελάκης στη Βουλή» ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, όπως φάνηκε τόσο στην επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου όσο και στις δηλώσεις στελεχών προσκείμενων στον πρόεδρο, όπως η Θοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη. Η τελευταία μάλιστα έγραψε σε ανάρτησή της: «Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!»
Τη δική του σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι στην επιστολή του Όθωνα Ηλιόπουλου δεν προκρίνεται η αντικατάστασή του από τον Στέφανο Κασσελάκη επειδή ο τελευταίος είναι… πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω της ομογενειακής ιδιότητάς του! 

Ενδιαφέρον έχει και το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει η ηγεσία την εξέλιξη, με δεδομένο ότι οι πέντε επιλαχόντες που «μεσολαβούν» έχουν πολιτική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη Νέα Αριστερά. Συγκεκριμένα, είναι η επιλογής του πρώην προέδρου εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του, Μιχάλης Καλογήρου και η Τζένη Λειβαδάρου. Επίσης, η νομικός Ζωρζέτα Λάλη, δηλώνει Νέα Αριστερά και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ενώ ο καθηγητής Θανάσης Τσακρής, συμμετέχει πλέον στην οργάνωση ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη η οποία έχει συμμαχήσει με τη Νέα Αριστερά. 

Τέλος, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι δεν ενδιαφερόταν για βουλευτικό αξίωμα, ξαφνικά δείχνει να έχει αλλάξει στάση, ενώ όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η απόφαση Ηλιόπουλου δεν είναι αιφνιδιαστική, αφού γίνεται σε χρονική συγκυρία κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολιτική κρίση, έχοντας μπροστά του ένα συνέδριο, για το οποίο πολλοί προβλέπουν εντάσεις, ενώ καθημερινά καλείται να διαχειριστεί τους συνεχείς «κραδασμούς» που προκάλεσε η διαγραφή Πολάκη. 

Αποκαλύψεις 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα σχετικά με τα όσα έγιναν κατά την περίοδο 18 Ιουνίου-29 Αυγούστου 2023, οπότε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο περιγράφει ως «ευγενική και εγκάρδια» τη στάση του Αλέξη Τσίπρα –σε δείπνο στο Σούνιο–, όπως «θα είχε ο απερχόμενος πρόεδρος απέναντι σε κάθε στέλεχος που θα του δήλωνε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία», ενώ προαναγγέλλει σε επόμενο κείμενό του θα αναφερθεί στο «γιατί έχει διαρραγεί η σχέση μου με τον Αλέξη», καθώς «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να ξέρει τους λόγους».