«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

Μετά από αυτή την άνευ περιστροφών ανακοίνωση, καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα και τον γεωπολιτικό ρεαλισμό. Σε ποιον δεν άρεσε η ανακοίνωση; Μα φυσικά στα trolls του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία για δικούς τους λόγους προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους πρωτίστως και όσους τους διαβάζουν δευτερευόντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη «ριζοσπαστική Αριστερά». Ολοι αυτοί οι γραφικοί τύποι λοιπόν επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Κασσελάκη με σκαιότατους χαρακτηρισμούς για την εν λόγω στάση. Ε, σιγά τα αυγά, θα μου πείτε.

Ανύπαρκτη ένωση

Την Κυριακή, το τουρκικό ΥΠΕΞ ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης, η οποία νομικά δεν υφίσταται και δρα ως παρακρατική δομή στην Ανατολική Θράκη. Μία μικρή ιστορική αναδρομή: Το 1927 ιδρύθηκε στην Ξάνθη σωματείο με την ονομασία «Οίκος της τουρκικής νεολαίας της Ξάνθης». Το 1936 μετονομάστηκε σε Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Τον Νοέμβριο του 1983 ο νομάρχης Φάνης Ντονάς κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός» και τη διαγραφή του εν λόγω σωματείου από τα βιβλία. Τον Μάρτιο του 1986 η αίτηση έγινε δεκτή και διετάχθη η διάλυση του σωματείου, απόφαση την οποία επανέλαβε το 2005 ο Αρειος Πάγος με το σκεπτικό ότι «αποτελεί μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της παρουσίας μιας τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Το σωματείο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θεώρησε ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων ενδέχεται να θιγούν την ελευθερία έκφρασης και συνεταιρισμού. Τον Δεκέμβριο του 2008 το Εφετείο Θράκης απέρριψε την επανεγγραφή της Ενωσης στα βιβλία των σωματείων με το σκεπτικό ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν μη δεσμευτική. Το 2017, με φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ενωση μπόρεσε, κατά παρέκκλιση κάθε δικονομικού κανόνα, να καταθέσει «αίτηση ανάκλησης» στον Αρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε στις 16.10.2020. Τελικώς, με την υπ’ αριθμ. 840/2021 Απόφαση, ο Αρειος Πάγος ενταφίασε οριστικώς και αμετακλήτως τις απόπειρες του Τουρκικού Προξενείου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για αναγνώριση του όρου «τουρκικός».