Πρόταση νόμου για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από τις δημοτικές εκλογές κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εντελώς προσχηματική κίνηση.

H πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά από την άρνησή του να προσφύγει στον Άρειο Πάγο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά της ανακήρυξης συνδυασμών πίσω από τους οποίους υποκρύπτεται εγκληματική οργάνωση. Την καταθέτει δε τώρα, τη μέρα που  λήγει η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών και πρέπει το Πρωτοδικείο να τους εξετάσει και παρά το γεγονός ότι είχε όλο τον χρόνο προηγούμενα και δεν το έκανε.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης συντακτών στις 27 Ιουλίου είχε τονίσει πως: «Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο τοοποίο είναι ο ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίολέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.  Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί. Εμείς αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι – και είναι και συνεπές σε σχέση μ’ αυτό το οποίο κάναμε και για τις βουλευτικές εκλογές – ότι όσο και απεχθείς και να είναι οι ιδέες κάποιων, όσο απέναντι και αν είμαστε στην πράξη σ’ αυτές και όσο και να τις αντιμετωπίζουμε πολιτικά, εδώ πέρα όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και αυτή που σας ανέφερα και ισχύει, που ο σκοπός είναι να αποκλείονται αυτοί οι οποίοι έχουν διαπράξει  βαρύτατα και σοβαρότατα αδικήματα. Και, προφανώς, αυτό ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Η πρόταση νόμου

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Σωκράτη Φάμελλο, «με αφορμή την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας», «με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 και του άρθρου 2 της πρότασης προβλέπεται ότι δεν μπορούν να εκλεγούν ή, εφόσον έχουν εκλεγεί, να παραμείνουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

Με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 της πρότασης διευκρινίζεται ότι, εφόσον περιληφθεί ως υποψήφιος σε συνδυασμό πρόσωπο για το οποίο συντρέχει το παραπάνω κώλυμα, αποκλείεται η ανακήρυξη του συνδυασμού στο σύνολό του και όχι μόνο του συγκεκριμένου υποψηφίου. Η διάταξη αυτή ισχύει εξίσου τόσο για τις δημοτικές όσο και, κατά παραπομπή του άρθρου 52 παρ. 8 του ν. 4804/2021, για τις περιφερειακές εκλογές».