Στον ΣΥΡΙΖΑ διαγραφές δεν γίνονταν. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τι αλλάζει; Το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεί τον Ρουβίκωνα θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των κομματικών και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ειδικά από τη στιγμή κατά την οποία η προεδρική ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο τον τέως υπουργό Οικονομικών και περιμένει το επόμενο χτύπημά του. Η εξίσωση πάντως δεν είναι απλή, γιατί η Ολγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και κατ’ επέκταση ο πρόεδρος δεν πρέπει να αποδειχθούν σκληροί μόνο με τους «αδύναμους» και τα πρώτης γραμμής στελέχη να πέφτουν συνεχώς στα μαλακά. Η «περίπτωση Τσακαλώτου» και άλλων κορυφαίων κομματικών στελεχών μόνο εύκολη δεν είναι. «Θα προβλημάτιζε ακόμα και τον αείμνηστο Δημήτρη Παγορόπουλο του ΠΑΣΟΚ», σημείωνε στέλεχος της Κουμουνδούρου γνωρίζοντας πως αν κάποια από τις δύο πλευρές τραβήξει το σχοινί η διάσπαση είναι κοντά. Εκτιμάται, ωστόσο, πως το πρόσφατο επεισόδιο περί «πολιτικών απατεώνων» απείχε πολύ από το να οδηγήσει σε μια τέτοια καταστροφική κατάληξη.
Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προβλέπει διαγραφές, δεν είναι «ιερό κείμενο», ειδικά για τους πασοκογενείς, ωστόσο, αυτό δύσκολα θα αλλάξει είτε πραγματοποιηθεί το συνέδριο είτε όχι. Από τη στιγμή, πάντως, που ο πρόεδρος μίλησε για κυρώσεις, όλοι περιμένουν να δουν πού θα σκάσει η πρώτη «καμπάνα». Η τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν πολύ διαφορετική, καθώς, όπως ανέφερε στην «Κ» μέλος των «41», ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της σύσκεψης ήταν ιδιαιτέρως οξύς. Φάνηκε αποφασισμένος, εφόσον χρειαστεί, να φτάσει τα πράγματα στα άκρα τονίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «η δημοσκοπική καχεξία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάρμοστες συμπεριφορές που έχουν οδηγήσει στην εσωστρέφεια».
Η νέα διμελής επιτροπή έχει πολλούς τρόπους να δράσει, αν το επιθυμεί, για να στείλει τα μηνύματά της στους ανυπάκουους βουλευτές, καθώς δεν θα παίρνουν εύκολα σειρά για ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν θα μπαίνουν εισηγητές σε νομοσχέδια και ενδεχομένως να «κόβονται» και από τα τηλεοπτικά πάνελ. Αν το περιστατικό είναι πιο σοβαρό, θα ζητείται διορθωτική δήλωση και αν αυτό δεν γίνεται, τότε το κόμμα με κεντρική ανακοίνωση θα αδειάζει μεγαλοπρεπώς το στέλεχος που βγήκε εκτός γραμμής. Η διάρκεια της αποδοκιμασίας, η μεταμέλεια και το μέγεθος του παραπτώματος θα είναι τα κριτήρια για το αν απαιτείται η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
του Αντώνη Αντζολέτου από την Καθημερινή