Ολο το τελευταίο διάστημα, με μια σειρά κινήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να περιμένει την πολιτική μοίρα του, αδύναμος να αντιδράσει... Η αρνητική δημοσιότητα σταμάτησε για λίγες ώρες, ωσότου διεκπεραιωθεί η τηλεμαχία της Τετάρτης, και με την απώλεια της δεύτερης θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μαύρα πολιτικά σύννεφα επανήλθαν πάνω από το κόμμα της Κουμουνδούρου.
Το debate των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε ένα ενδιαφέρον, χωρίς να προσφέρει όμως κάτι το ιδιαίτερο, αφού η εντύπωση που κυριαρχεί είναι ότι τους τελευταίους μήνες επικρατεί η παρακμή. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, ουδείς αποτόλμησε μια στοιχειώδη αυτοκριτική, κάτι αυτονόητο για ένα σκεπτόμενο κοινό που παρακολουθεί τα πολιτικά δρώμενα.
Από την τηλεμαχία ήταν μάλλον ευδιάκριτο ότι το δίδυμο το οποίο θα αντιπαρατεθεί στις κάλπες του δεύτερου γύρου δεν είναι άλλο από αυτό των Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος Νικόλας Φαραντούρης τα πήγε ιδιαίτερα καλά, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος κινήθηκε με βάση την εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παρά τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα και τη συνεχή μείωση της δύναμής του, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αδυνατεί να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, το κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς εξασφάλισε 47 έδρες. Ωστόσο από Νοέμβριο σε Νοέμβριο καταποντίστηκε στις 31 και εδώ και μερικές ώρες έχασε και τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Οι δύο διασπάσεις (Ομπρέλα, 6+6) και οι αποσχίσεις έντεκα βουλευτών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά προκάλεσαν μια κατάσταση πρωτόγνωρη κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, οι συνέπειες της οποίας κατέληξαν να είναι τώρα μη διαχειρίσιμες. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, τον περασμένο Αύγουστο, για λόγους ηθικής τάξης, άφησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με 35 μέλη και η ανεξαρτητοποίηση των «κασσελακικών» βουλευτών τον έριξε κοινοβουλευτικά στην τρίτη θέση. Είναι τέτοια, δε, η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος της Κουμουνδούρου, που ακόμα και όσοι μπορούν να σκεφτούν πολιτικά αδυνατούν να επιβάλλουν μια συγκροτημένη γραμμή.
Προσεχώς νέες εξελίξεις...
Πριν από λίγα 24ωρα επρόκειτο να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα ήταν η πρώτη συμμετοχή όλων των βουλευτών μετά το ταραχώδες έκτακτο Συνέδριο και η τελευταία πριν από την εκλογή του νέου προέδρου. Η αναβολή και η μετάθεσή της στο προσεχές μέλλον προοιωνίζει και άλλες εξελίξεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πάντως, να έχει αναδειχθεί αύριο Κυριακή ο νέος αρχηγός, χάρη στο 50%+1 των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο, δεν είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο.
Μέχρι και σήμερα, μια ανάσα πριν από την εκλογική διαδικασία, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να ανακόψει με κάθε τρόπο τη μεγάλη έξοδο των μικρομεσαίων στελεχών. Οσοι περιμένουν να δουν πόσοι θα πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 400 κάλπες που θα στηθούν, μάλλον σκέφτονται ποια είναι η προοπτική ενός τέτοιου καθημαγμένου πολιτικά κόμματος. Παράλληλα, οι γνωρίζοντες τα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την άποψη ότι ο νικητής από το πιθανό δίπολο Πολάκη-Φάμελλου δεν διασφαλίζει στο ελάχιστο ότι μελλοντικά δεν θα υπάρξει και νέα αποχώρηση πολιτικής ομάδας.
Προσφάτως, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να τοποθετηθεί δημόσια, βάζοντας έτσι τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ακολούθησε ολοκληρωτικά λάθος κινήσεις, είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν επιθυμεί στο ελάχιστο να συμμετάσχει στα δρώμενα του κόμματος, τουλάχιστον όπως έχει... καταντήσει σήμερα. Εάν θα επιχειρούσε εμπλοκή στο μέλλον, αυτή θα ήταν με ένα ευρύτερο σχήμα της Κεντροαριστεράς, στο οποίο θα κληθεί ως... πολιτικός μεσσίας. Πάντως, το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον ο Αλέξης Τσίπρας, όταν δεν μπόρεσε να αποτρέψει στο ελάχιστο τη διάλυση του κόμματός του;»
Σε επίπεδο Βουλής, σοβαρός παράγοντας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει εναλλακτικές με προσέλκυση βουλευτών από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων ώστε το κόμμα να ανακτήσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ. Ηδη έχουν γίνει συζητήσεις με δύο ανεξάρτητους βουλευτές, χωρίς όμως να υπάρχει, για την ώρα, χειροπιαστό αποτέλεσμα...
Τέλος, ως «ορισμό του βιασμού της ψήφου και της λαϊκής ετυμηγορίας» χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Κώστας Ζαχαριάδης τις ανεξαρτητοποιήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου, που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση της Βουλής και στην απώλεια της ιδιότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Νίκος Φαραντούρης εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας ότι αναλαμβάνουν την «ιστορική ευθύνη» να αποδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ...