Aνοιχτό προβάλλει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς δεν κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες έληξε η σχετική διορία που είχε ορίσει η Κεντρική Επιτροπή.

Άλλωστε ο πρώην πρόεδρος, σε συνέντευξή του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διάσπασης, λέγοντας ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα «λειτουργεί δημοκρατικά» και ότι μπορεί να αποχωρήσει μαζί με τους βουλευτές που τον στηρίζουν. «Αν υπάρξει έλλειμμα δημοκρατίας αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις πολλών. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ ερωτηθείς για το εάν θα κάνει νέο κόμμα ανέφερε: «Η πρόθεση μου είναι να μείνω στο ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί η διαδικασία να είναι δημοκρατική. Αλλιώς θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση δημοκρατικά».

Οι σχετικές δηλώσεις, παράλληλα με τα εγκαίνια, το βράδυ της Τετάρτης, των γραφείων της προεκλογικής εκστρατείας του στον Ταύρο, σχολιάστηκαν από κύκλους της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας, ανάμεσα σε άλλα: «Τέτοια είναι η δυσανεξία του για τις συλλογικές διαδικασίες, που αμφισβητεί τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που διαχρονικά έχει δώσει αγώνες για δημοκρατία στη χώρα, επειδή δεν του αρέσουν τα αποτελέσματά τους. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι κανένας δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος, επειδή δεν είναι ο ίδιος». «Ο έκπτωτος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενος σε έναν πόλεμο φθοράς, λάσπης και συκοφαντιών. Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο», συμπλήρωσαν.

Με βάση τα δεδομένα, λοιπόν, υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει οι: Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος. Ωστόσο, κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι αν κάποιος θελήσει να υποβάλει υποψηφιότητα την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να το κάνει. Ως πιθανή νέα υποψηφιότητα ακούγεται έντονα αυτή της Ρένας Δούρου.