Σύμφωνοι, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι, εξ απαλών ονύχων, τσακωμένος με την αλήθεια: άλλα λέει τη Δευτέρα, άλλα την Τρίτη. Μα, ακόμη και ο διευθυντής του κομματικού ραδιοσταθμού να λέει, ευθαρσώς, ψέματα, την ώρα που ουδείς μπορεί να εγγυηθεί αν συνεχίσει ή θα κλείσει ή θα… εξυγιανθεί με την κατάργηση του μισού προγράμματος;

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Κι όμως.

Οι εργαζόμενοι του «105,5 Στο Κόκκινο», δημοσιογράφοι και διοικητικοί, εξέδωσαν αυστηρή ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενοι «έντονα για τον εκβιασμό της μη καταβολής των δεδουλευμένων μας και τη μη δέσμευση για οποιαδήποτε πληρωμή μέσα στο καλοκαίρι από τη διοίκηση του σταθμού και τον βασικό μέτοχο, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ανακοίνωση συρρίκνωσης του προγράμματος ήδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Συρρίκνωση του προγράμματος; Ακριβώς. Ο,τι γράφαμε από το «Μανιφέστο» προ ημερών (ήτοι, live εκπομπές από το πρωί ως τις 15:00 και μετά… μουσική). Μια συρρίκνωση «που συνιστά περιορισμό και υποτίμηση του παραγόμενου έργου μας, αποτελεί μία ακόμα κίνηση που στοχεύει αποκλειστικά στη μείωση του κόστους, χωρίς να δίνει την παραμικρή προοπτική ανάπτυξης και βιωσιμότητας του ραδιοφώνου», αναφέρουν.

Η επιλογή να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι των Μέσων μέσα στο καλοκαίρι είναι απόπειρα να δημιουργηθεί οικονομική και ψυχολογική ασφυξία, τη στιγμή ακριβώς που παίρνονται αποφάσεις για το εργασιακό τους μέλλον. Και μάλιστα ερήμην τους.

Αλληλοκαρφώματα

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό ο διευθυντής του σταθμού, Αδάμ Γιαννίκος, χαρακτήρισε fake news τα περί συρρίκνωσης του προγράμματος και πως «δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει διακοπή εκπομπών και απομάκρυνση προσώπων βάσει ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει οικειοθελής αποχώρηση εργαζομένου χωρίς να καταβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο ποσά αποζημιώσεων και οφειλομένων».

Ο κ. Γιαννίκος αναφέρθηκε, διαψεύδοντας, σε ρεπορτάζ που υπογράφει στο… συντροφικό tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου η σύζυγός του (και με θητεία στην ΕΡΤ, όλως τυχαίως επί εποχής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) Φωτεινή Λαμπρίδη. Ωστόσο, τον κ. Γιαννίκο διέψευσε κατόπιν ο ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του σταθμού της ΕΣΗΕΑ, Γιάννης Ανδρουλιδάκης, που υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ο Αδάμ Γιαννίκος, σε συνάντησή τους τη Δευτέρα, του ζήτησε να μεταφέρει το αίτημα για τέσσερις συναινετικές αποχωρήσεις εργαζομένων από το σταθμό (με αιτία την κατάργηση της απογευματινής ενημερωτικής ζώνης για λόγους μείωσης του κόστους).

Ακόμα και στο 3%

Ουσιαστικά οι κινήσεις στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», με τις ευλογίες Κασσελάκη, δείχνουν πως η Κουμουνδούρου σχεδιάζει να πετύχει την εξοικονόμηση πόρων με ευρύτερες παρεμβάσεις. Η συρρίκνωση του προγράμματος αναπόφευκτα θα επιφέρει μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Εξ ου και προτάθηκε σε τέσσερις εργαζομένους και εργαζόμενες να αποχωρήσουν οικειοθελώς, λαμβάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ένα ποσό πλέον της αποζημίωσης απόλυσής τους.

Εργαζόμενοι θεωρούν, πάντως, πως με την παύση εκπομπών ανοίγει ο δρόμος για υπενοικίαση των συγκεκριμένων ωρών από ιδιώτη επενδυτή.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους στο «Κόκκινο» είναι το γεγονός πως δεν τους έχει δοθεί κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή του μισθού τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνεπάγεται την αποδοχή του σχεδίου Κασσελάκη για εξορθολογισμό των μίντια του κόμματος, καθώς νέες αντιδράσεις έλαβαν εκ νέου χώρα. «Παρεμβάσεις σημαντικές γίνονται σε όλα μίντια, σε όλο τον κόσμο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι επιλογή να κρατηθούν τα μίντια του χώρου όρθια. Οταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός η εφημερίδα έβγαινε», ανέφερε στα «Παραπολιτικά FM» ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφορικά με την «Αυγή». «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της "Αυγής" και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας…