Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα διεξαγάγει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κίνα σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, την ώρα που το Πεκίνο ενισχύει το αποτύπωμά του στην περιοχή αυτή που ιστορικά τελεί υπό ρωσική επιρροή.

Η σύνοδος κορυφής «Κίνας-κεντρικής Ασίας», η πρώτη του είδους, θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ηγετών του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 18 και 19 Μαΐου στην πόλη Σιάν, στη βόρεια Κίνα, σημείο εκκίνησης του παλαιού Δρόμου του Μεταξιού.

Η Ρωσία, η οποία θεωρεί την κεντρική Ασία πεδίο επιρροής της από τα μέσα του 19ου αιώνα, βλέπει τον ρόλο της να αμφισβητείται και την Κίνα, την Τουρκία και τις δυτικές χώρες να εποφθαλμιούν τους παραδοσιακούς της περιφερειακούς συμμάχους.
Η τάση αυτή έχει μεγαλώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς μοχλούς επιρροής.

Οι χώρες της κεντρικής Ασίας, με τις οποίες θα διεξαχθεί η σύνοδος που προγραμματίζει το Πεκίνο, ανήκουν στους "Νέους δρόμους του Μεταξιού", ένα γιγάντιο σχέδιο οδικών, σιδηροδρομικών και λιμενικών υποδομών που ξεκίνησε η Κίνα.

Η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή προκαλεί ωστόσο κάποια δυσπιστία μεταξύ του πληθυσμού, κυρίως στο Κιργιστάν και το Καζακστάν.
Η καταστολή που ασκείται από τις κινεζικές αρχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ απέναντι στους Ουιγούρους, εθνότητα στην πλειονότητά της μουσουλμανική που ζει επίσης στην κεντρική Ασία, αποτελεί έναν από τους λόγους.

Μια ένδειξη του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του Πεκίνου για την κεντρική Ασία είναι ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε πέρυσι στο Καζακστάν το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που άρχισε η πανδημία της COVID-19.