Ο Γουάνγκ Γι μένει να αποδείξει αν ανήκει στον κύκλο εκείνων στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, οι οποίοι φιλοδοξούν να μετασχηματίσουν τον κόσμο ώστε να λάβει σάρκα και οστά η κινεζική θεώρησή του, αυτή της «τιανξία» ή «όλοι κάτω από τον ουρανό». Πρόκειται για αντίληψη την οποία η Δύση δυσκολεύεται πολύ όμως να κατανοήσει, καθώς εμμένει στα δικά της ερμηνευτικά κάτοπτρα. Όσον αφορά την Κίνα, οι διευρυνόμενες δραστηριότητές της, ειδικά στο οικονομικό πεδίο, εκφράζουν την ηγεμονική της πρόθεση, στα μάτια της Δύσης τουλάχιστον.
Πανίσχυρος ΥΠΕΞ
O Γουάνγκ Γι, στενός συνεργάτης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας, μετά την απομάκρυνση από το πόστο του Κιν Γκανγκ. Μόλις επτά μήνες ΥΠΕΞ και κάποτε πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, ο απελθών υπουργός δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 25 Ιουνίου, με αποτέλεσμα η σπέκουλα στους διεθνείς κύκλους για την τύχη του να πηγαίνει σύννεφο. Κάποιοι αξιωματούχοι κάτι ψέλλισαν για «λόγους υγείας». Οπως και να έχει, ο Γι επιστρέφει σε ένα πόστο το οποίο κατείχε στο παρελθόν και δη επί μακρόν (2013-2022). Ο νέος υπουργός θα είναι πανίσχυρος, καθώς διατηρεί παράλληλα τη θέση του συμβούλου (από το 2018) στην Κεντρική Ηγετική Ομάδα Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος (διευθυντής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας), θέση ανώτερη από αυτή του ΥΠΕΞ.
«Καρδιοκατακτητής»
Είναι αναμφισβήτητα ένας σπουδαίος διπλωμάτης καριέρας και άσος στη διαπραγμάτευση. Θυμίζει σε πολλά μεγαλοαστό δυτικής χώρας, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα όμως να παγιδεύει τους συνομιλητές του. Είναι «ο νεότερος εθνικός καρδιοκατακτητής στην Κίνα», μας λέει η δημοσιογράφος Μπέιμενγκ Φου μέσω του αμερικανικού BuzzFeed, επισημαίνοντας πως «ο Γουάνγκ και οι διπλωμάτες του κάνουν συχνές εμφανίσεις στο υψηλής ακροαματικότητας δελτίο του κινεζικού καναλιού CCTV και έγιναν πρωτοσέλιδο για τη διαχείριση της διαμάχης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα να γίνει αρκετά viral, τόσο που πλέον τον αντιμετωπίζουν βασικά σαν ποπ σταρ». Προσθέτει μάλιστα πως «τα σάλια για τον Γουάνγκ είναι τόσο αληθινά όσο η τρέχουσα άνοδος του εθνικισμού στη χώρα». Σύμφωνα με γνώριμους του Γι ,τους οποίους επικαλείται προ δεκαετίας το αμερικανικό περιοδικό «Christian Science Monitor», «έχει ένα διεισδυτικό μυαλό, ανιχνεύει και διαπερνά… με την ικανότητα να βλέπει ένα ζήτημα από δύο ή τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες». Στη Δύση θέλουν να ελπίζουν ότι ο διορισμός του νέου ΥΠΕΞ κρύβει παγίδες για το Πεκίνο. Ευσεβείς πόθοι; «Ο χρόνος θα δείξει εάν ο διορισμός του Γι είναι το φαινομενικά ασφαλές αλλά τελικά αυτοκαταστροφικό στοίχημα», λέει πικρόχολα ο συντηρητικός αμερικανικός Τύπος («Washington Examiner»).
Βαθύς γνώστης
Ο Γι έχει ιδιαίτερα καλή εικόνα του ασιατικού χώρου. Ο διορισμός του δείχνει την έμφαση που δίνουν οι Κινέζοι στον Ειρηνικό ως το επίκεντρο πλέον των γεωπολιτικών εξελίξεων και αυτό παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Κινέζοι, βλέποντας την επιδείνωση στις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον και τη Δύση γενικότερα, η οποία κλείνει την πόρτα στα κεφάλαια και στην τεχνολογία τους, αναδιάταξαν εδώ και καιρό τις προτεραιότητές τους. Εγκαταλείπουν επενδυτικά τη Δύση και στρέφονται στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική, όπου οι πολλές αριστερές κυβερνήσεις εγγυώνται καλύτερη υποδοχή. Είναι και η κακή σχέση του Πεκίνου με το Τόκιο, οι διάφορες διενέξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και το θέμα της Ταϊβάν, που προβληματίζουν την κινεζική ηγεσία, καθώς στα παραπάνω η αμερικανική παρεμβατικότητα είναι μεγάλη.
Αναζωογόνηση
Ο Γουάνγκ Γι δεν αστειεύεται. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Φόρουμ για την Τριμερή Συνεργασία 2023 Κίνας, Ιαπωνίας και Κορέας, στο Τσινγκτάο της Κίνας στις αρχές Ιουλίου, είπε σύμφωνα με τον κρατικό Τύπο της Κίνας (Global Times) ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ Κινέζων, Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών. Ανεξάρτητα από το πόσο κίτρινα είναι τα μαλλιά μας βαμμένα ή πόσο αιχμηρά αλλάξουμε τη μύτη μας, δεν μπορούμε να γίνουμε Δυτικοί. Πρέπει να ξέρουμε πού βρίσκονται οι ρίζες μας». Τόνισε μάλιστα ότι «η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να αναζωογονήσει την Ασία και να ωφελήσει τον κόσμο». Το μέλλον μας αποκαλύπτεται σε κάθε ευκαιρία.