«Θα επιβεβαιώσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 28 και 29 Νοεμβρίου. Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως «συμφωνούμε ως προς τις συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Κίεβο στην πορεία του προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει μια πιο μόνιμη αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην περιοχή για να διατηρήσει την ειρήνη. «Η σταθερότητα εξαρτάται από το ότι όλες οι πλευρές επιλέγουν τον διάλογο και τη διπλωματία αντί της σύγκρουσης και του χάους», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, το συντομότερο δυνατό. «Η Σουηδία τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα έχει έρθει η ώρα της Τουρκίας να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα στην Υπουργική Σύνοδο.

Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο διάλογος είναι σημαντικός και ότι «η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, αλλά οι ενέργειες του Πεκίνου αμφισβητούν την ασφάλειά μας και πρέπει να συνεργαστούμε για να ανταποκριθούμε».

Έκκληση Στόλτενμπεργκ για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Όσο αφορά την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για συνέχιση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, προκειμένου να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό και να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι. Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε το Ιράν να «χαλιναγωγήσει τους οικείους» και εταίρους του μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης το Ιράν