Τουλάχιστον 15 είναι οι νεκροί στην Ταϊλάνδη εξαιτίας των εχθροπραξιών με την Καμπότζη, οι οποίες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα. Ο στρατός της Ταϊλάνδης ανέφερε παράλληλα πως ανταλλάσσονται πυρά, κατηγορώντας την αντίπαλη πλευρά πως έκανε χρήση βαρέων όπλων, ιδίως πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών BM-21, προσθέτοντας πως «ανταπέδωσε» τα πυρά με τον «προσήκοντα» τρόπο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης διεξήγαγαν χθες Πέμπτη αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον αυτών που περιέγραψαν ως στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος στην Καμπότζη, ενώ η Πνομ Πεν εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού και ομοβροντίες ρουκετών εναντίον της γειτονικής χώρας προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, σύμφωνα με την Μπανγκόκ, καθώς η ένταση ανάμεσα στα δυο βασίλεια για διαφιλονικούμενες περιοχές εκτραχύνθηκε, μεταμορφώθηκε σε εχθροπραξίες σπάνιας σφοδρότητας.

Τα δυο βασίλεια της νοτιοανατολικής Ασίας παραμένουν σε διένεξη επί δεκαετίες για τα σύνορά τους -μήκους 800 χιλιομέτρων και πλέον-, που είχαν χαραχτεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πάλαι ποτέ Ινδοκίνας, όμως είχαν να φθάσουν σε τέτοιο επίπεδο βίας εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια.

Στο μεταξύ η Καμπότζη κάνει λόγο για τουλάχιστον έναν άμαχο νεκρό, καταγγέλλει πως η Ταϊλάνδη προχώρησε σε εκτενή χρήση πυρομαχικών διασποράς. Τουλάχιστον 1.500 οικογένειες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους στην επαρχία Οτά Μεντσέι, σύμφωνα με την τοπικό αξιωματούχο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα -η τελευταία διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις και με τα δυο κράτη- δήλωσαν πως τους προκαλεί «βαθιά ανησυχία» η στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσαν σε διάλογο.

Η Γαλλία, άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη στην Καμπότζη, επίσης παρότρυνε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να αρχίσουν συνομιλίες. Ακόμη, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της, καλώντας τους να αποφεύγουν περιοχές στα σύνορα των δυο κρατών.

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε να υπάρχει «άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, προστασία των αμάχων και ειρηνική διευθέτηση» της διένεξης.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του συνδέσμου κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), έπειτα από επαφές του με ηγέτες στις δυο χώρες παρότρυνε να ασκηθεί «αυτοσυγκράτηση».

Η Μπανγκόκ και η Πνομ Πεν βρίσκονται στα μαχαίρια μετά τον θάνατο χμερ στρατιώτη σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας τον Μάιο σε διεκδικούμενη περιοχή, γνωστή με την ονομασία «Σμαραγδένιο Τρίγωνο».

Μέτρα και αντίποινα από τις δυο χώρες, παρά τις εκκλήσεις από διάφορες πλευρές να υπάρξει κατευνασμός, έχουν ήδη πλήξει τις οικονομίες τους και πολλούς κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών.

Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα είχαν ξεσπάσει την περίοδο από το 2008 ως το 2011, γύρω από τον χώρο λατρείας Πρα Βιχάν, με απολογισμό 28 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.