Παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμφανίσουν ως ανάλγητη την κυβέρνηση, τα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο –ημέρα με την ημέρα, για να μην πούμε ώρα με την ώρα– γεωπολιτικό και κατ’ επέκταση οικονομικό περιβάλλον, στην Ελλάδα έτυχε να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο –έστω και παρατεταμένη– με κόμματα της αντιπολίτευσης να δίνουν αγώνα επιβίωσης (πολιτικής), επιλέγοντας ως γνώμονα και τακτική τον λαϊκισμό και την καταστροφολογία.
Μισές αλήθειες και θεωρίες συνωμοσίας, εύκολες υποσχέσεις με μαγικά ραβδιά, κυρίως όμως ένα διαρκές χάιδεμα αυτιών στη λογική του «λεφτά υπάρχουν» σε συνδυασμό με μια ακραία προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση «ανάλγητη» και ως εκπρόσωπος… των «καρτέλ» που όλοι καταγγέλλουν και κανείς δεν κατονομάζει για ευνόητους λόγους. Αν κάποιος έφτανε σήμερα στην Ελλάδα και δεν είχε ξανακούσει κάτι σχετικά με τη χώρα θα πίστευε –ακούγοντας την αντιπολίτευση– ότι έχει βρεθεί σε ένα… γαλατικό χωριό, διότι την ώρα που συντελούνται εξελίξεις με παγκόσμιες επιπτώσεις και ενώ ακόμη και κραταιές οικονομίες –ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι μόνο– κλονίζονται, εντός βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «δώσ’ τα όλα» που θυμίζει άλλες εποχές.
Η μέθοδος της σύγχυσης
Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης της κοινωνίας. Δεν αφορούσαν μόνο τα καύσιμα, αν υπολογιστούν οι 72 δόσεις που γίνονται 120 για χρέη προς Εφορία και Ταμεία. Είπε όμως ότι η επιδότηση για το diesel κίνησης θα είναι 20 λεπτά. Και πώς παρουσιάστηκε; Οτι η επιδότηση είναι αυξημένη κατά 5 λεπτά. Φυσικά συνοδεύτηκε από τις ανάλογες φωνές για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και όλα όσα λέγονται από την αντιπολίτευση.
Η μέθοδος της πρόκλησης σύγχυσης εξυπηρετεί. Διότι κακά τα ψέματα είναι πιο δύσκολο να δοθούν απαντήσεις σε μια εύκολη ρητορική που επιλέγει τις ατάκες. Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει σε σειρά γεγονότων, είτε αυτά αφορούν την κρίση της ακρίβειας είτε άλλες περιπτώσεις που γίνονται σημαία στα χέρια και στα χείλη της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα αν μετά καταρρέουν ή διαψεύδονται.
Τα πραγματικά δεδομένα
Η αντιπολίτευση λέει πως δεν έχει γίνει τίποτα για τη στήριξη της κοινωνίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι μέσα στο 2026 έχουν δοθεί 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν αθροίσει κανείς τα μέτρα συνολικά είναι 1,2 δισ. ευρώ.
Λύνονται τα προβλήματα; Οχι. Ουδείς το υποστηρίζει αυτό. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε άλλος. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός δηλώνει πως χρειάζονται κι άλλα, μόνο που πρέπει παράλληλα να δούμε και άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, προτείνει κανείς να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και που θα τύχουν σύντομα νομοθετικής ρύθμισης; Δεν είναι μέτρα στήριξης; Σε άλλες χώρες βλέπουμε μέτρα για τα καύσιμα και παράλληλα αυξήσεις φόρων. Εδώ γίνεται το αντίθετο.
Αυτό που ίσως πέρασε απαρατήρητο είναι ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κατάσταση θα εξετάζεται και οι παρεμβάσεις θα αποφασίζονται ανά δεκαπενθήμερο ώστε να προσαρμόζεται η στήριξη και η ενίσχυση της κοινωνίας. Κι όμως ακόμη και αυτό στηλιτεύθηκε προκαλώντας εύλογες απορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί οι πόροι που διατίθενται είναι δικοί μας. Δεν είναι χρήματα που βγάζει από την τσέπη της η κυβέρνηση και ειλικρινά, υπάρχει κάποιος που θέλει να τα δώσει όλα τώρα χωρίς να γνωρίζει τι ξημερώνει αύριο -στην κυριολεξία;
Ναι, τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ δύσκολα για όλους μας. Οταν όμως ακούς τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ να λέει περίπου πάρτε καμιά κουβερτούλα παραπάνω, καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Το λιγότερο...
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»