Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντάται τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντας της συζήτησης περιλαμβάνει από Ελληνοτουρκικά και σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μέχρι την ενέργεια και τον ρόλο της Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Όπως έγινε γνωστό οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που κατά κοινή ομολογία βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους καθώς και το θέμα της Ουκρανίας ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα έμφαση θα δοθεί στο γεγονός πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε «πάροχο» ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή δεδομένου ότι ήδη αποτελεί ήδη έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο και σε ότι αφορά την Ευρώπη.

Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την οποία η Τουρκία μπλοκάρει προκειμένου να διατηρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί με τις ΗΠΑ και τις απαιτήσεις που έχει την αγορά στρατιωτικών πολεμικών αεροσκαφών βρίσκονται εντός της ατζέντας των συζητήσεων των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Τα ελληνοτουρκικά επίσης θα αποτελέσουν βασικό κομμάτι της συζήτησης. Άλλωστε ο Άντονι Μπλίνκεν έρχεται στην Αθήνα μετά από επίσκεψη στην Τουρκία, όπου μετέβη στην περιοχή που χτύπησε ο φονικός σεισμός προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Ανακοίνωσε μάλιστα και την έκτακτη ενίσχυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων που θα παρέχουν οι ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη βοήθεια που η χώρα μας προσέφερε στη γείτονα τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό στέλνοντας άμεσα βοήθεια σε έμψυχο προσωπικό αλλά και σε υλικά.

Μετά το τετ α τετ με τον Άντονι Μπλίνκεν θα ακολουθήσει δείπνο παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, κκ Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18:00 ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «4 χρόνια έργο για την Παιδεία – Αλλαγή στην πράξη», στο Μέγαρο Μουσικής.