Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν και στο μενού το ταμείο ανάπτυξης

16

Την πρώτη συνάντηση διά ζώσης μετά την έκρηξη της πονδημίας κορωνοϊού έχουν σήμερα (29/6) το απόγευμα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στο ανάκτορο – κυβερνητικό ξενώνα του Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο, η Μέρκελ είχε υποδεχθεί τον Μακρόν και στις 16 Ιουνίου 2018, όταν εκείνος αποζητούσε τη γερμανική υποστήριξη για τη φιλόδοξη ευρωπαϊκή του ατζέντα.

Στην κοινή «δήλωση του Μέζεμπεργκ» Μέρκελ και Μακρόν είχαν αναγγείλει ένα «νέο κεφάλαιο» σε ένα ευρύ πλέγμα πολιτικών της ΕΕ, από τον χωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης για επενδύσεις, μέχρι την πολιτική Εξωτερικών-Ασφάλειας και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η μεταρρυθμιστική ορμή του Μακρόν ατόνησε, ο αρχικός ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στον ρεαλισμό διαχείρισης της ευρωπαϊκής καθημερινότητας. Χρειάστηκε η πανδημία του κορωνοϊού για να ξαναπάρει μπρος η γαλλογερμανική ατμομηχανή της ΕΕ και να ξεπεραστούν από τη γερμανική πλευρά του Ρήνου αγκυλώσεις που θεωρούνταν προ κορωνοϊού απαραβίαστη, κόκκινη γραμμή. Η στροφή της Γερμανίας ήρθε με την κοινή πρωτοβουλία Μακρόν – Μέρκελ στις 18 Μαΐου για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Η διαμόρφωσή του πέφτει στην πλάτη της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η κοινή πρωτοβουλία Μέρκελ – Μακρόν αποτελεί στο μεταξύ «βασικό συστατικό» της πρότασης της Κομισιόν που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εξήγησε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερ. Οπως διευκρίνισε, μια νέα πρόταση Μέρκελ – Μακρόν δεν θα υπάρξει στη σημερινή τους συνάντηση. Το γεγονός ότι πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας την 1 η Ιουλίου είναι για την καγκελαρία του Βερολίνου «δείγμα των στενών γαλλογερμανικών σχέσεων».

Είναι η δεύτερη προεδρία της Γερμανίας στην ΕΕ που θα διαχειριστεί ως καγκελάριος η Ανγκελα Μέρκελ. Στην προεδρία του 2007 έπρεπε να διαχειριστεί τα αρνητικά δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας για μια νέα Συνθήκη της ΕΕ. Σήμερα πρέπει να βρει κοινό παρονομαστή ανάμεσα στους μεσογειακούς, ένθερμους υποστηρικτές της ανάληψης από κοινού χρέους στην ΕΕ και στους τέσσερις «εγκρατείς» Βορειοευρωπαίους που δεν θέλουν αλλαγή παραδείγματος της ΕΕ. «Το Ταμείο Ανασυγκρότησης δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης. Αλλά αν δεν το έχουμε, θα επιδεινωθούν όλα τα προβλήματα» τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στη «Siiddeutsche Zeitung» του Σαββατοκύριακου.

Αυτό αφορούσε τους επιφυλακτικούς. Αλλά και οι άλλοι πρέπει να κάνουν βήματα. «Δημιουργήσαμε τα εργαλεία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων του ESM με την προληπτική γραμμή πίστωσης και το πρόγραμμα μειωμένου ωραρίου εργασίας SURE. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να τα αξιοποιήσει ο καθένας. Δεν τα θέσαμε στη διάθεση των μελών για να μείνουν αναξιοποίητα» σημείωσε η Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση αν η Ιταλία πρέπει να αξιοποιήσει την προσφορά ευνοϊκού δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ESM.

Η Μέρκελ τόνισε ότι «αυτό είναι απόφαση της Ιταλίας», αλλά η αναφορά της στην αξιοποίηση των εργαλείων της ΕΕ προκάλεσε άμεση αντίδραση της Ρώμης. «Εγώ είμαι εκείνος που κρατάει τα βιβλία» είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σημειώνοντας ότι δεν δέχεται συστάσεις από τη Γερμανία στη διαχείριση της οικονομική κρίσης. Το πρόβλημα του Κόντε είναι ότι ερίζουν επ’ αυτού οι δύο εταίροι της κυβέρνησής του. Το δέχεται το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά το απορρίπτει κατηγορηματικά το Κίνημα 5 Αστέρων. Η ιταλική απάντηση είναι δείγμα και των δυσκολιών που έχει μπροστά της η Μέρκελ στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία θα είναι και το επιστέγασμα της πολιτικής καριέρας της Γερμανίδας καγκελαρίου.


Του Γιώργου Παππά από Τα Νέα

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr