Το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αλλά και το Κυπριακό ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο Συνόδου EΕ-CELAC στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. 

Επίσης, άλλα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκαν ήταν η διεύρυνση της ΕΕ, το μεταναστευτικό, καθώς και η υπόθεση κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, για την οποία ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία που έχει η άμεση επίλυση του ζητήματος. Μάλιστα, η υπόθεση Μπελέρη συζητήθηκε και στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον ευρωβουλευτή κ.Μακάλιστερ βρέθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η ανάγκη συμμόρφωσης της Αλβανίας προς τους κανόνες του κράτους δικαίου και η, σχετιζόμενη με το ζήτημα αυτό, υπόθεση κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, αλλά για και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επαύριο της συνόδου Κορυφής του Βίλνιους.

Σειρά από συναντήσεις Γεραπετρίτη με ομολόγους του από Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως σε γενικές γραμμές ο κ. Γεραπετρίτης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (EU – CELAC) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής.

Οι συναντήσεις αυτές έλαβαν χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία επιχειρείται επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής με βασικούς στόχους την προώθηση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα προώθησης διμερούς πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και ανταλλαγής υποψηφιοτήτων, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα (Mauro Vieira), κατά την οποία συζητήθηκε η προώθηση επενδύσεων και της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την προεδρία της Βραζιλίας στην Ομάδα G20 και ο κ. Γεραπετρίτης προσκάλεσε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean» που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κλιματική αλλαγή και για τρόπους συνεργασίας στο παγκόσμιο αυτό ζήτημα, ειδικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με την Περουβιανή υπουργό Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε για τους τρόπους τόνωσης των διμερών πολιτικών σχέσεων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συστηματοποιηθεί η αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Συμφωνήθηκε, επίσης, να προχωρήσει σύντομα συμφωνία του Περού με τον οργανισμό Enterprise Greece και η Ελλάδα προσφέρθηκε να προσφέρει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, όπως κάνουν γνωστό οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Ο κ. Γεραπετρίτης δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Περού, προσκάλεσε την ομόλογό του στην Αθήνα και την ευχαρίστησε για την βοήθειά της στην ευόδωση της ελληνικής προσπάθειας να γίνει η Ελλάδα παρατηρητής στην Κοινότητα των Άνδεων.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών από τις Μπαχάμες. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ελληνικής Διασποράς, η προώθηση των διμερών πολιτικών σχέσεων αλλά και η συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, ενώ θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στο οποίο θα προεδρεύσουν από κοινού ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Τέλος, την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.