Τρία ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα έχουν ανασυρθεί νεκροί, μετά το ναυάγιο λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά της Χίου, ενώ αγνοείται ένα άτομο. 

Στο σημείο, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, έχουν διασωθεί έως τώρα 22 άτομα (14 άνδρες, 7 γυναίκες και ένα παιδί), ενώ ένα ακόμη άτομο αγνοείται. Όπως ανέφεραν κάποιοι από τους διασωθέντες αλλοδαπούς, στη λέμβο επέβαιναν συνολικά 27 άτομα.

Πλακιωτάκης: Η εγκληματική αδιαφορία των κυκλωμάτων διακίνησης ξεπέρασε κάθε όριο

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών και μιας γυναίκας στο Αιγαίο. Η εγκληματική αδιαφορία, των κυκλωμάτων διακίνησης, για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο», τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη βύθιση σκάφους με αλλοδαπούς νοτιοανατολικά της Χίου.

‘Οπως αναφέρει ο υπουργός σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, «το Λιμενικό Σώμα έσπευσε για βοήθεια και διέσωσε 22 συνανθρώπους μας, δυστυχώς όμως τα τρία παιδιά και η γυναίκα είχαν χαθεί, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση ενός ακόμα ατόμου».

«Εκφράζω την οδύνη όλων μας για το τραγικό αυτό γεγονός», τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μηταράκης: Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα

Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το ναυάγιο προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημειώνει: «Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν στην πηγή την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτά τα ταξίδια δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέπονται να γίνουν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά ν. Χίου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη ημιβυθισμένης λέμβου, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες αλλοδαπούς, κατά δήλωσή τους, είκοσι επτά (27) άτομα. Συνολικά, διασώθηκαν είκοσι δύο (22) άτομα από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.   (14 άνδρες – 07 γυναίκες – 01 παιδί) και ανασύρθηκαν τέσσερις (04) σοροί (03 ανήλικα κορίτσια – 01 γυναίκα) δίχως να φέρουν ατομικά σωσίβια, ενώ αγνοείται ακόμη ένα (01) άτομο.

Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα (01) πλοίο δύναμης ΝΑΤΟ, τρία (03) αλιευτικά σκάφη και τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 6 bf.Σημειώνεται ότι η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Τονίζεται ότι κανένας εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.

Λόγω αμεσότητας της επέμβασης των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και των εναέριων μέσων και με βασικό γνώμονα να περισυλλεγούν ασφαλώς οι επιβαίνοντες, επιτεύχθηκε η διάσωση των είκοσι δύο (22) επιβαινόντων, παρά την δυσκολία που επέφεραν στην επιχείρηση οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ουδείς εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.

Όλοι οι διασωθέντες αλλοδαποί οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου.