Συμβιβαστική λύση προσπαθεί να βρει το Ιράν με τις ΗΠΑ αναφορικά με την άρση των κυρώσεων. Βέβαια, οι ΗΠΑ θέτουν ως προϋπόθεση να σταματήσει το Ιράν τον προγραμματισμό του για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Όμως, το Ιράν αρνείται τους ισχυρισμούς ότι προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή του. Έτσι, έκλεισε σήμερα και ο τρίτος γύρος, που διεξήχθη σήμερα στο Ομάν. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την 3η Μαΐου σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί από τις δυο πλευρές.
«Μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε, αλλά σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας», σχολίασε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, μετά το πέρας της τρίτης διαπραγμάτευσης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Σημειωτέον ότι η άρση των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ συνιστά βασική επιδίωξη για το Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, υπό την πρώτη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, από τη διεθνή συμφωνία που είχε συναφθεί τρία χρόνια νωρίτερα στη Βιέννη.
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής της διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα επιστρέψουν με τις ομάδες τους «στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις». Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγκαΐ μίλησε νωρίτερα για «σοβαρή ατμόσφαιρα». Ενημέρωσε, μάλιστα, πως οι συζητήσεις διεξάγονταν σε «χωριστές αίθουσες», όπως και κατά τις προηγούμενες συναντήσεις στις 12 Απριλίου στο Μουσκάτ και στις 19 Απριλίου στη Ρώμη. Δίνοντας το πλαίσιο των συζητήσεων, μέλος της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο Tsinam ότι οι συζητήσεις περιορίστηκαν στις κυρώσεις και σε θέματα του πυρηνικού προγράμματος. «Οι διαφορές παραμένουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί.
Bras de fer για τον εμπλουτισμό ουρανίου
Πάντως, την περασμένη Τρίτη ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως «το Ιράν προγραμματίζει να κατασκευάσει 19 νέους αντιδραστήρες». Ενώ η πλευρά των ΗΠΑ απείλησε με νέες κυρώσεις, που θα πλήξουν τον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα, με την Τεχεράνη να καταγγέλλει «εχθρική προσέγγιση».
Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας που επιβλέπει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ζήτησε από την Τεχεράνη να εξηγήσει την παρουσία σηράγγων γύρω από τις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, που στεγάζει συσκευές φυγοκέντρισης οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και την Διεθνή Ασφάλεια με έδρα την Ουάσινγκτον, έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες αυτής της εγκατάστασης, που δείχνουν ότι εκεί κοντά υπάρχει μία νέα σήραγγα και μία πιο παλαιά καθώς και μια νέα περίμετρο ασφαλείας. Για το ζήτημα, η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει ακόμη απαντήσει. Πάντως, αυτή την περίοδο, το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλό βαθμό (60%), ποσοστό κάτω από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικού όπλου, αλλά πολύ πιο πάνω από το όριο του 3,67% που είχε οριστεί στη συμφωνία της Βιέννης.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί υποστηρίζει ότι «το δικαίωμα» της χώρας του «να εμπλουτίζει ουράνιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο». Δήλωσε, μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη διατεθειμένος να μεταβεί στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τις άλλες χώρες που είναι μέλη της συμφωνίας της Βιέννης.
Σε απάντηση της δήλωσης του Αμπάς Αραγτσί, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν γρήγορα σχετικά με την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν. Εξάλλου, η συμφωνία του 2015 δίνει τη δυνατότητα αυτόματης επαναφοράς τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Όμως η δυνατότητα αυτή εκπνέει τον Οκτώβριο.