Την ώρα που η εκεχειρία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν φαίνεται εξαιρετικά εύθραυστη με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις ακόμη και για χρήση πυρηνικών κεφαλών, οι διαπραγματεύσεις του γειτονικού Ιράν με τις ΗΠΑγια το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν φαίνεται να βαδίζουν σε καλό δρόμο. Μια μέρα πριν την προσέλευση στον τέταρτο κατά σειρά γύρο προγραμματισμένων συνομιλιών στο Ομάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί διαμήνυσε ότι δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα στην πυρηνική ενέργεια, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Από την πρωτεύουσα του Ομάν, την Ντόχα, όπου προσήλθε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί είπε: «Εάν ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να στερηθεί το Ιράν τα πυρηνικά δικαιώματά του, δηλώνω ξεκάθαρα ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει από κανένα από τα δικαιώματά του». Να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι το δικαίωμά του να εμπλουτίζει ουράνιο είναι αδιαπραγμάτευτο και έχει αποκλείσει το αίτημα «μηδενικού εμπλουτισμού» που προβάλλουν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνέντευξή του την Παρασκευή δήλωσε ότι οι «εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν πρέπει να διαλυθούν» στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.

«Στις έμμεσες συνομιλίες του με τις ΗΠΑ, το Ιράν υπογράμμισε το δικαίωμά του στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε μετά την προσέλευσή του στη Ντόχα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί. Προανήγγειλε, μάλιστα, «το Ιράν συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη και εάν στόχος αυτών των συνομιλιών είναι να διασφαλιστεί η μη απόκτηση πυρηνικών όπλων, είναι πιθανή μια συμφωνία». «Όμως, αν ο στόχος είναι να περιοριστούν τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν, το Ιράν δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά του», κατέληξε ο Αραγτσί.