Στο χωριό Σεν-Ζακί-ντε-λα Μερ, στη Βρετάνη, η δυσφορία σιγοβράζει: οι κάτοικοι δυσανασχετούν με τους Παριζιάνους που έφυγαν αυτήν την εβδομάδα από τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο στα παραθαλάσσια εξοχικά τους και, στο μυαλό των ντόπιων, μπορεί να έφεραν μαζί τους τον νέο κορωνοϊό.
Οι εύπορες συνοικίες του Παρισιού άδειασαν αυτήν την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι επίκειται η επιβολή καραντίνας για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Όπως και στην Ιταλία, όπου νωρίτερα από τον μήνα πολλοί κάτοικοι της Λομβαρδίας κατευθύνθηκαν προς τον νότο, για να αποφύγουν την καραντίνα στον βορρά, η έξοδος αυτή εντείνει τους φόβους στις επαρχιακές πόλεις της Γαλλίας ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί και θα φτάσει σε περιοχές που δεν είχαν εκτεθεί μέχρι τώρα.
Ένας συνταξιούχος, ο Ντανιέλ, είπε ότι τα εξοχικά γύρω από το σπίτι του γέμισαν με κόσμο εν μία νυκτί, μετά το διάγγελμα του Μακρόν την Δευτέρα, στο οποίο κήρυξε τον «πόλεμο» στον κορονοϊό και επέβαλε πρωτοφανείς περιορισμούς. «Συμπεριφέρονται σαν να είναι σε διακοπές», είπε ο 74χρονος άνδρας, που δεν θέλησε να πει το επώνυμό του για να μην έρθει σε ρήξη με τους γείτονές του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες αυτές οι μετακινήσεις θα επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε.
Στη Γαλλία, είναι σύνηθες οι κάτοικοι των πόλεων να διαθέτουν και ένα σπίτι στην εξοχή και η πρακτική αυτή έχει βοηθήσει να επιβιώσουν αμέτρητα χωριά. Ο πληθυσμός του Σεν-Ζακί-ντε-λα-Μερ, που αριθμεί μόλις 900 μόνιμους κατοίκους, δεκαπλασιάζεται το καλοκαίρι.
Όμως η μαζική έξοδος επιτείνει τις εντάσεις στη Γαλλία και τη δυσφορία απέναντι στους «αστούς» που αντιμετωπίζουν την ύπαιθρο σαν να είναι δικιά τους και φεύγουν όποτε τους βολεύει.
Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 11.000 κρούσματα της ασθένειας Covid-19, τα 297 από αυτά στη Βρετάνη. Γιατροί στις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις φοβούνται ότι ένα νέο κύμα ασθενών θα επιβαρύνει πολύ το σύστημα υγείας που ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες – και η αίσθηση αυτή υπάρχει και στα χωριά.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τους πάντες», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβίντ, ένας άνεργος κάτοικος του Σεν-Ζακί-ντε-λα-Μερ.
Μια συνταξιούχος δικηγόρος από τις Βερσαλίες, έξω από το Παρίσι, είπε ότι εκείνη και ο σύζυγός της πήγαν να ελέγξουν το εξοχικό τους μετά τον χειμώνα και όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα, αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί. «Είναι αυτονόητο ότι είμαστε πολύ καλύτερα εδώ παρά στο Παρίσι. Ο κόσμος αυτήν την περίοδο είναι γενικά φιλόξενος, αρκεί όλοι να τηρούν τις αποστάσεις και να μένουν μέσα», είπε.
Οι ντόπιοι εξοργίζονται ιδίως όταν βλέπουν τους παραθεριστές να αθλούνται ομαδικά στις παραλίες, παραβιάζοντας τις εντολές του προέδρου Μακρόν, με βάση τις οποίες οι Γάλλοι πρέπει να ασκούνται ο καθένας μόνος του. Από τα παράλια του Ατλαντικού μέχρι τη γαλλική Ριβιέρα, η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλει τους νέους κανόνες, απαγορεύοντας την πρόσβαση στις ακτές.