Τις ανήξερες... περιστερές παρίσταναν στις ανακριτικές αρχές δύο από τους συνολικα δέκα εμπλεκομένους στην υπόθεση της συμμαχίας αντιεξουσιαστών και οργανωμένου εγκλήματος που στην πιο πρόσφατη εκδοχή της φέρει την ονομασία «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Οι ανακριτικές αρχές που προσπάθησαν με πλήθος εξονυχιστικών ερωτήσεων να φτιάξουν το περίγραμμα των ευθυνών καθενός έπεσαν πάνω σε τοίχο άγνοιας και διαφόρων δικαιολογιών, κυρίως όσον αφορά το ρόλο των δύο στρατιωτικών, ενός του Στρατού Ξηράς και ενός του Πολεμικού Ναυτικού. Ενα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις Αρχές από την αρχή που εμφανίστηκε αυτή η ιστορία στα Μέσα ήταν όσο το δυνατόν ακριβής διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες εστάλη ο φάκελος-βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών Αναστασία Ανθοπούλου, στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Ο φάκελος είχε μείνει περίπου δέκα ημέρες σε ειδικό φωριαμό, καθώς η κ. Ανθοπούλου απουσίαζε σε άδεια. Παράλληλα, οι ανακριτικές αρχές προσπάθησαν να πληροφορηθούν και για τις άλλες επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται οι συλληφθέντες, όπως σε υποκαταστήματα τραπεζών αλλά και σε σπίτια σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ από λάθος είχαν τοποθετήσει και έναν μηχανισμό με παλαιά χειροβομβίδα σε απόσταση είκοσι μέτρων από το σπίτι της πρώην γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Στο φάκελο που είχαν στείλει στην πρόεδρο Εφετών είχαν εντοπιστεί διάφορα ευρήματα, μεταξύ αυτών και δακτυλικό αποτύπωμα του ενός εκ των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν. Τι είπε ο ίδιος στην απολογία του; «Αρνούμαι ότι το DNA που βρέθηκε στο φάκελο που εστάλη στον δικαστικό λειτουργό της Θεσσαλονίκης είναι δικό μου. Σέβομαι τους δικαστικούς λειτουργούς και το επάγγελμα που ασκούν και δεν θα έκανα ποτέ κακό σε κανέναν. Το ότι κάνω παρέα με συγκεκριμένο άνθρωπο δεν σημαίνει ότι ξέρω και τι κάνει στην προσωπική του ζωή, το όπλο που βρέθηκε στο σπίτι είναι κομμένο στα τρία, δεν είναι λειτουργικό, τα άλλα δύο είναι με νόμιμη άδεια, έχω κάνει 18 μήνες στο Αφγανιστάν, έχω πάει στον Λίβανο, στη Σομαλία, Νότια Αφρική, Αιθιοπία, Σουδάν, Τζιμπουτί», είπε –σύμφωνα με πληροφορίες– στην απολογία του δίνοντας το στίγμα για το ποια θα ήταν η υπερασπιστική του γραμμή.

Οσον αφορά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στην Εθνική Τράπεζα Πεταραλώνων, από όπου οι Αρχές διαθέτουν ακόμα και βίντεο από την ώρα της τοποθέτησης, ο ίδιος στρατιωτικός φέρεται να είπε: «Στα Πετράλωνα στην Εθνική Τράπεζα ήμουν οδηγός. Οδηγούσα ένα παπί γαλάζιου χρώματος. Από την πρώτη στιγμή το παραδέχτηκα όταν μου έδειξαν φωτογραφίες και βίντεο μετά τη σύλληψή μου. Το άτομο που ήταν μαζί μου δεν είναι ο Λ.Μ. Δεν γνωρίζω ποιον είχα μαζί μου, ξεκινήσαμε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό, εγώ ήμουν οδηγός μόνο. Τον πήρα από το κέντρο της Αθήνας, κατευθυνθήκαμε προς το σπίτι μου. Τον παρέδωσα στην Α.Χ. να τον μεταφέρει στα Πετράλωνα, η οποία επίσης δεν είχε καμία ιδέα. Εγώ είχα καταλάβει ότι να κάνει σε τράπεζα. Δεν θέλω να απαντήσω στην ερώτησή σας αν είχα επικοινωνία στις φυλακές με εγκλείστους. Δεν θέλω να απαντήσω στο γεγονός ότι έχει καταγραφεί επικοινωνία μου με εγκλείστους στις φυλακές. Θέλω να μιλήσω μόνο για το ό,τι έκανα εγώ. Δεν θέλω να απαντήσω με ποιανού υποδείξεις και εντολή έκανα ό,τι έκανα».

Οταν ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι σχέσεις του με τον 36χρονο αναρχικό ο οποίος είναι ήδη κρατούμενος στις φυλακές για ληστείες τραπεζών αλλά και άλλες ενέργειες, απάντησε ότι «δεν έχω σχέσεις με οργανώσεις, δεν είμαι αναρχικός».

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και μία γυναίκα, η οποία φέρεται να έχει έχει παίξει βοηθητικό ρόλο σε διάφορες «δουλειές» και κυρίως μεταφορές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια παραδέχθηκε ότι είναι χρήστης ναρκωτικών και ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Στο ερώτημα για το ποιες ήταν οι σχέσεις της με τα ιδεολογικά θέματα που υποστήριζε ο 36χρονος, φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, η γυναίκα αυτή φέρεται να απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω τι κυβέρνηση έχουμε…».