Λέξη λέξη αποκωδικοποιούνται όλες οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση της «Σύμπραξης Εκδίκησης», στην προσπάθεια των αστυνομικών να εντοπίσουν συσχετισμούς με τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε αφεθεί στις 27 Δεκεμβρίου σε πυλωτή πολυκατοικίας, σε απόσταση είκοσι μέτρων από το σπίτι της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, στο Ψυχικό.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Για την υπόθεση προφυλακίστηκαν έξι από τους δέκα, καθώς οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ήδη κρατούμενοι στις φυλακές, καταδικασμένοι για παρόμοιες υποθέσεις. Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., έχει αναδείξει τουλάχιστον πέντε επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται, ενώ υπάρχουν και ορισμένες άλλες επιθέσεις για τις οποίες γίνονται έρευνες ώστε να διαπιστωθεί η προέλευσή τους. 

Μία από αυτές είναι η βομβιστική επίθεση που έγινε σε λάθος διεύθυνση, αλλά σε πολύ κοντινό δρόμο με το σπίτι της Σοφίας Νικολάου. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει στην πυλωτή πολυκατοικίας αυτοσχέδια βόμβα, αποτελούμενη από μία παλιά χειροβομβίδα συνδεδεμένη με βραδύκαυστο φιτίλι που εξερράγη, δημιουργώντας μαύρισμα και έναν μικρό κρατήρα στο σημείο. Ηταν περισσότερο συμβολικό χτύπημα και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε από τις Αρχές, χωρίς να μειώνεται στο παραμικρό η σημασία του. 

Μιλάνε τα στοιχεία 

Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως αποδείχτηκε και από τις αποκαλύψεις μετά τις συλλήψεις, εκτελούσε τις εντολές ενός 36χρονου ήδη κατάδικου για ληστείες και άλλες επιθέσεις, ενώ είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο, όπως «διαφήμιζε» και ο ίδιος. 

Ως εκ τούτου, η συνδυαστική μέθοδος στην έρευνα –με βάση και τη μαρτυρία ενός ανθρώπου που συνελήφθη μετά τους έξι, ο οποίος έκανε λόγο για «λάθος» στη διεύθυνση όπου τοποθετήθηκε ο μηχανισμός– οδήγησε απευθείας στην υπόθεση ότι πραγματικός στόχος ήταν η Σοφία Νικολάου. 

Σε αυτήν την υπόθεση οδήγησε και το γεγονός ότι η «Σύμπραξη Εκδίκησης» ήταν πίσω και από την αποστολή βόμβας-φακέλου στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης Αναστασία Ανθοπούλου, η οποία είχε χειριστεί υπόθεση αίτησης του 36χρονου για συγχώνευση των ποινών του και είχε αποφασίσει αρνητικά. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό και με «ιδεολογικές επικαλύψεις» διαφόρων αναρτήσεων του 36χρονου, δημιούργησε στις Αρχές τη βεβαιότητα ότι τα ανοιχτά μέτωπα που είχε ο ίδιος ήταν πολύ πιθανόν να συμπεριλαμβάνουν και την πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. 

«Με “θυμούνται”» 

Η ίδια, πάντως, έκανε μια ιδιαιτέρως σκληρή ανάρτηση στα social: «Δεν σας φοβάμαι. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όλους τους τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να κάμψουν την αποφασιστικότητά μου απέναντι στο κοινό έγκλημα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο. Τελευταίο κρούσμα η λανθασμένη τοποθέτηση μίας χειροβομβίδας είκοσι μέτρα μακριά από το σπίτι μου, από ανθρώπους που εξακολουθούν να με “θυμούνται”, προφανώς διότι πολύ απλά έκανα σωστά τη δουλειά μου». Η κ. Νικολάου, συσχετίζει τη συγκεκριμένη απόπειρα και με προηγούμενες «παρεμβάσεις» εις βάρος της, τόσο στο δρόμο όπου είναι το σπίτι της όσο και αλλού. «Εχουν προηγηθεί δύο ρίψεις φέιγ βολάν έξω από το δικηγορικό μου γραφείο, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η δημιουργία γκράφιτι σε τοίχο της οδού Πανεπιστημίου, που με χαρακτήριζαν δολοφόνο κρατουμένων, επειδή δεν είχα κάνει πίσω στους εκβιασμούς του αρχιδολοφόνου της “17 Νοέμβρη” Δημήτρη Κουφοντίνα», συμπληρώνει στην ανάρτησή της και καταλήγει: «Ούτε τότε φοβήθηκα, όπως επίσης δεν φοβήθηκα όταν, θέλοντας να πετύχει την εκλογική μου εξόντωση και μόνο, πολιτικός μου αντίπαλος “κάρφωσε” στο Iντερνετ τη διεύθυνση του σπιτιού μου –εκεί όπου κοιμίζω τα τρία μωρά παιδιά μου–, διευκολύνοντας έτσι τους τρομοκράτες».