Συμφωνία ΗΠΑ – Γουατεμάλας για τους μετανάστες

26
Συμφωνία ΗΠΑ - Γουατεμάλας για τους μετανάστες tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την σύναψη συμφωνίας για τους μετανάστες με τη Γουατεμάλα, ενώ συνεχίζει τις πιέσεις για να αναγκάσει τις γειτονικές χώρες του Νότου να ελέγχουν καλύτερα το κύμα των ανθρώπων που επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η Γουατεμάλα θα θεωρείται εφεξής “ασφαλής τρίτη χώρα” στην οποία οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κάνουν τα πρώτα τους αιτήματα.

Ωστόσο, το περίγραμμα της συμφωνίας παρέμενε χθες το βράδυ ασαφές και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι η ορολογία αυτή δεν υπάρχει σαφώς στο κείμενο που συμφωνήθηκε από τις δύο χώρες.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει “να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια αυτών που αιτούνται νόμιμα άσυλο και να δοθεί τέλος στις απάτες για το άσυλο και στις παραβιάσεις του συστήματος”, δεσμεύτηκε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στα μέσα Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες είχε αρνηθεί να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ λόγω της αντίθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του. Καμία διευκρίνιση δεν δόθηκε ωστόσο χθες το βράδυ για την συμβατότητα της νέας συμφωνίας με τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γουατεμάλας.

“Η σημαντική αυτή συμφωνία θα δώσει τέλος στις δουλειές των τσακαλιών και των παράνομων διακινητών”, πρόσθεσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις ομάδες των εγκληματιών που διοργανώνουν την παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι υπέγραψε με τις ΗΠΑ μια συμφωνία για τους μετανάστες, η οποία θα ισχύει για τους πολίτες της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

Η συμφωνία αφορά την εξέταση αιτημάτων για την χορήγηση ασύλου, προσέθεσε, και έχει διάρκεια δύο ετών, ενώ κάθε τρεις μήνες θα επανεξετάζεται η εφαρμογή της, διευκρίνισε η κυβέρνηση της Γουατεμάλας, σημειώνοντας ότι δεν αφορά τους πολίτες της Γουατεμάλας που αιτούνται άσυλο.

Επίσης σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Γουατεμάλας, το οποίο περιγράφει τη συμφωνία που συνήφθη, καμία πλευρά δεν υποχρεώνεται να καταβάλει πόρους.

Ο Μοράλες σημείωσε παράλληλα σε μήνυμά του στο Facebook ότι η συμφωνία απομάκρυνε την απειλή για την επιβολή “δραστικών κυρώσεων” κατά της Γουατεμάλας.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιδιώκουν να διασχίσουν τα νότια σύνορά τους με το Μεξικό. Τον Ιούνιο οι υπηρεσίες της μεθοριακής αστυνομίας συνέλαβαν 104.000 ανθρώπους που επεδίωκαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα είχαν συλλάβει 144.000.

Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, προέρχονται από την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα και εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από την φτώχεια και τη βία.

Γι’αυτό και η απόδοση στη Γουατεμάλα ενός καθεστώτος “ασφαλούς τρίτης χώρας” όπου οι μετανάστες θα καταθέτουν με ασφάλεια τα αιτήματά τους για την χορήγηση ασύλου, μολονότι η ορολογία αυτή δεν αναφέρεται ρητώς στο κείμενο, προκάλεσε ανησυχίες και επικρίσεις.

Ο Έρικ Σβάρτς, πρόεδρος της ΜΚΟ Refugees International, χαρακτήρισε “πολύ ανησυχητική” την ανακοίνωση αυτή και σημείωσε ότι η Γουατεμάλα δεν είναι “σε καμία περίπτωση ασφαλής για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο”.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr