Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για τη μείωση της ποσότητας εμβολίων κατά της Covid-19 που αγοράζει κατά περίπου το 1/3, αφότου ορισμένα κράτη-μέλη δήλωσαν διστακτικά στο να πληρώσουν για νέες παραλαβές και έχουν υπερπληθώρα εμβολίων, καθώς η επίδραση της πανδημίας υποχωρεί.

Το αναθεωρημένο συμβόλαιο προμηθειών λαμβάνει υπ' όψιν του τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ διασφαλίζει παράλληλα τη συνέχιση της πρόσβασης της ΕΕ στην κάθε φορά πιο επικαιροποιημένη έκδοση του εμβολίου με βάση τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μείωση στον όγκο των εμβολίων που θα αγοραστούν σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις φθάνει το 35%, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Οι ποσότητες που περιλαμβάνονταν στα αρχικά συμβόλαια μετατρέπονται έτσι σε παραγγελίες κατά το δοκούν, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας του Covid, με τον χρόνο μέσα στον οποίο οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποσότητες να ορίζεται έως και σε τέσσερα χρόνια από σήμερα.

"Η αναθεωρηθείσα συμφωνία αντανακλά τη δέσμευση των δύο εταιρειών να εργάζεται συνεργατικά προκειμένου να αντιμετωπίζονται ανάγκες δημόσιας υγείας, με παράλληλο σεβασμό στις αρχές της αρχικής συμφωνίας", ανέφερε η Pfizer σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία θα σημάνει ένα πλήγμα στα έσοδα της εταιρείας της τάξης των 1,5 δισ. έως 2,1 δισ. δολ. ετησίως, σύμφωνα με τον Sam Fazeli, αναλυτή για τον φαρμακευτικό κλάδο στο Bloomberg Intelligence.