Συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα υπογράψουν την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτή η συμφωνία ακολουθεί τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε επίπεδο G7 στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023» ανακοίνωσε η προεδρία της Γαλλίας. 

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να παρέχουν μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο που κατέληξε σε μια τέτοια συμφωνία, ενώ μέχρι τώρα καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε κάνει το βήμα. 

Μακρόν και Ζελένσκι θα συζητήσουν την κατάσταση στο μέτωπο, τις στρατιωτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες της Ουκρανίας καθώς και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Κιέβου με την ΕΕ, στις οποίες η Γαλλία παρέχει την πλήρη υποστήριξή της. 

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Ζελένσκι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο. Σκοπεύει να απευθυνθεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και αρχηγούς κρατών.