Τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών εξέφρασαν ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Κάρτερ «υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων» και «έδωσε ακούραστα αγώνα για την ειρήνη». «Η Γαλλία συγκινημένη σκέφτεται την οικογένειά του και τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απέτισε φόρο τιμής στη «δέσμευση υπέρ της ειρήνης» του Κάρτερ. «Παρακινούμενος από την πίστη και τις βαθιές αξίες του, ο πρόεδρος Κάρτερ επανακαθόρισε την περίοδο μετά την προεδρία χάρη στην αξιοσημείωτη δέσμευσή του υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του και στο εξωτερικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ υπογράμμισε πως ο εκλιπών «αφιέρωσε τη ζωή του στο έργο για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε «εγκάρδια συλλυπητήρια» και απέτισε φόρο τιμής στον Κάρτερ για τη υποστήριξη του αγώνα της χώρας του για «ελευθερία». «Η καρδιά του βρισκόταν σθεναρά στο πλευρό μας στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για ελευθερία» και «εκτιμάμε βαθιά την ακλόνητη δέσμευσή του στη χριστιανική πίστη και στις δημοκρατικές αξίες, όπως και την αταλάντευτη υποστήριξή του στην Ουκρανία έναντι της αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας», ανέφερε ο Ζελένσκι.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επισήμανε ότι «η κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι αυτή της συμπόνιας, της ευγένειας, της ενσυναίσθησης και της σκληρής δουλειάς. Υπηρέτησε άλλους στην πατρίδα του και σε όλο τον κόσμο όλη του τη ζωή. Και λάτρευε να το κάνει. Ήταν πάντα γενναιόδωρος στις συμβουλές του σ’ εμένα».
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήρε τον σημαντικό ρόλο του Κάρτερ για την ειρήνη ανάμεσα στη χώρα του και το Ισραήλ. «Ο σημαντικός ρόλος του στην επίτευξη της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα παραμείνει χαραγμένος στα χρονικά της ιστορίας», ενώ το «ανθρωπιστικό του έργο» ενσαρκώνει τις «αρχές της αγάπης, της ειρήνης και της αδελφοσύνης», ανέφερε ο Σίσι μιλώντας για τον αρχιτέκτονα των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ.
«Ο ηγετικός ρόλος του προέδρου Κάρτερ συνέβαλε σημαντικά στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ιδίως χάρη «στις ιστορικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ», καθώς και «τη συνθήκη SALT II» και «τις συμβάσεις για τη Διώρυγα του Παναμά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.«Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ «παρέμενε στρατευμένος στη διεθνή ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα» καιρό αφού εγκατέλειψε το αξίωμα, διαδραματίζοντας «ρόλο κλειδί στη μεσολάβηση σε συγκρούσεις, στην παρατήρηση εκλογικών διαδικασιών, στην προώθηση της δημοκρατίας και στην πρόληψη και στην εξάλειψη ασθενειών», συνέχισε ο Γκουτέρες. «Αυτές και άλλες προσπάθειες οδήγησαν στο να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» το 2002, συμπλήρωσε.