Τέσσερις άνδρες που φέρονται να ανήκουν σε πυρήνα τρομοκρατών της Χαμάς και θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών εβραϊκών θεσμών συνελήφθησαν στο Βερολίνο και το Ρότερνταμ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας.

Οι τέσσερις ύποπτοι είναι «παλιά μέλη της Χαμάς» και «συνδέονται στενά με την ηγεσία του στρατιωτικού κλάδου» της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

Φέρονται ύποπτοι ότι προσπάθησαν να αποκτήσουν παράνομα όπλα τα οποία «πρόκειτο να μεταφερθούν στο Βερολίνο και να κρατηθούν σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων στην Ευρώπη», ανέφερε η δήλωση.

Οι γερμανικές αρχές εξουδετέρωσαν ορισμένες μουσουλμανικές και παλαιστινιακές ομάδες στη χώρα μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ. Η Γερμανία έχει δει μια άνοδο του αντισημιτισμού από την έναρξη του πολέμου.

Τον Νοέμβριο, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε τις δραστηριότητες της Χαμάς, η οποία ήταν ήδη καταχωρημένη ως τρομοκρατική οργάνωση, και διέλυσε τη γερμανική πτέρυγα του Samidoun, ένα διεθνές δίκτυο αλληλεγγύης για Παλαιστίνιους κρατούμενους που το Βερολίνο λέει ότι είναι χρησιμοποιείται ως κάλυμμα για τη διάδοση αντισημιτικής προπαγάνδας.

Παράλληλα, τρία άτομα συνελήφθησαν στη Δανία την Πέμπτη με την υποψία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας, Flemming Drejer, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα tv2.

Ο Drejer είπε ότι οι ύποπτοι είχαν «δεσμούς» με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά δεν διευκρίνισε εάν οι συλλήψεις συνδέονται με αυτές στη Γερμανία και την Ολλανδία.