Ανησυχία για ενδεχόμενη διεύρυνση της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκαλεί η απάντηση της Χεζμπολάχ στην προειδοποίηση του Ισραήλ ότι θα εισβάλλει στον Λίβανο, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εις βάρος του από τα λιβανέζικα εδάφη.

«Έχουμε επίγνωση ότι είμαστε μέρος της σύγκρουσης και είμαστε έτοιμοι για ό,τι χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χεζμπολάχ. Εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ επεκταθεί στο έδαφος του Λιβάνου, τότε υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί μια παρόμοια κατάσταση με το 2006, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς.

«Σε πολύ υψηλή ετοιμότητα» ο ισραηλινός στρατός

Νωρίτερα, ο ηγέτης του ισραηλινού κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντζ, ο οποίος εντάχθηκε στο Πολεμικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε την Πέμπτη ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ πρέπει να αλλάξει, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει. Ο ισραηλινός στρατός θα ενεργήσει για να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα με τον Λίβανο εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του, προειδοποίησε Ισραηλινός υπουργός.

Ο Γκαντζ είπε ότι ο στρατός θα επέμβει, σε περίπτωση που οι μαχητές δεν σταματήσουν τα πυρά προς το βόρειο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε «πολύ υψηλή ετοιμότητα» για περισσότερες μάχες στον βορρά.

«Το πρώτο μας καθήκον είναι να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους στο βορρά, και αυτό θα πάρει χρόνο», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.

Συνεχείς τις τελευταίες μέρες οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ 

Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί όξυνση της σύγκρουσης. Το Ισραήλ κατέρριψε την Πέμπτη (28/12) ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στην επικράτειά του από τον Λίβανο. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, ένας μαχητής της Χεζμπολάχ και δύο άμαχοι, μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε μεθοριακή πόλη στον νότιο Λίβανο.

Το εθνικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI ανέφερε πως ένας άνδρας, ο αδελφός του και η νύφη του σκοτώθηκαν, και ένα τέταρτο άτομο μέλος της ίδιας οικογένειας, της Μπαζί, τραυματίστηκε στην επιδρομή που διενεργήθηκε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ. 

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε στη συνέχεια τον θάνατο ενός μαχητή της, του Άλι Μπαζί. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκεται στο σημείο είδε ένα διώροφο σπίτι τελείως κατεστραμμένο, και σημαντικές ζημιές σε γειτονικά σπίτια και καταστήματα.

Προσκείμενος στην οικογένεια δήλωσε σε φωτογράφο του AFP πως ο αδελφός του μέλους της Χεζμπολάχ, ο Ιμπραχίμ Μπαζί, που σκοτώθηκε όπως και η σύζυγός του, είχε την αυστραλιανή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχε φθάσει από την Αυστραλία πριν από μία εβδομάδα.

Την Τρίτη (26/12) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με αντιαρματικό πύραυλο στην καθολική εκκλησία της Παναγίας, στο Ίκριτ του βόρειου Ισραήλ, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας άμαχος.

«Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ στο βόρειο Ισραήλ. Ένας αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο χτύπησε απευθείας την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Αυτή η επίθεση δεν είναι μόνο μια ξεκάθαρη παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας», έγραφε στην αρχική του ανάρτηση στο Twitter ο ισραηλινός στρατός.

Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε διόρθωση και έγινε σαφές ότι η εκκλησία ήταν καθολική. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ είναι σχεδόν καθημερινές αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.