Στην ομιλία του στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός της αίθουσας. Σε ένα Κοινοβούλιο που δεν στερείται αναχρονιστικών πολιτικών δυνάμεων, ο χαρακτηρισμός αυτός αποτελεί ένα διόλου κολακευτικό παράσημο για τον Περισσό, αλλά κανείς δεν μπορεί να ρίξει άδικο στον πρωθυπουργό αν σκεφτεί τα επιχειρήματα του ΚΚΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ψήφο του στο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η αρνητική ψήφος του ΚΚΕ στη Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν εξαρχής δεδομένη. Ουδείς περίμενε κάτι διαφορετικό από ένα κόμμα που έχει στον πυρήνα της πολιτικής σκέψης του το δόγμα «όλα μόνο και για πάντα δημόσια». Η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας και οι βουλευτές του ΚΚΕ. Εκεί που όλοι ανέμεναν ένα βαρετό αναμάσημα των θέσεων του ΚΚΕ, με την ίδια και απαράλλακτη ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέλεξε να παίξει το ρόλο του ατακαδόρου που κάνει γκελ στα social media και γίνεται συμπαθής στους νέους. Μόνο που αντί για αγάπη –όπως όταν σχημάτιζε καρδούλες με τα χέρια του– μοίρασε πρωτόγονο σεξισμό υποστηρίζοντας ότι οι φοιτήτριες θα χρειαστεί να βρουν κάποιον sugar daddy –για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, να εκπορνευτούν– για να καταφέρουν να πληρώσουν τα δίδακτρα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Τι δεν είπε, αλλά άφησε να εννοηθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή; Οτι για ένα αγόρι που σπουδάζει σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα δίδακτρα, υπάρχει πάντα ο δρόμος της τίμιας εργασίας ή το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί, για να μιλήσουμε με τη γλώσσα που αντιλαμβάνεται καλύτερα το ΚΚΕ. Για ένα κορίτσι, όμως, αυτή η επιλογή της εργασίας δεν υφίσταται ούτε σε γραφείο ούτε στην εστίαση ούτε πουθενά αλλού. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κάνει σχέση με έναν μεσήλικα ή ηλικιωμένο άνδρα που θα γίνει ο sugar daddy της και θα της πληρώνει –μεταξύ όλων των άλλων– και τα δίδακτρα του πανεπιστημίου.

Σύνδρομο διαστρέβλωσης

Οταν επισημάνθηκε από όλους –πλην της ελληνικής Ακροδεξιάς– ότι όσα είπε ο γενικός γραμματέας ήταν σεξιστικά και απολύτως προσβλητικά για τις γυναίκες, το ΚΚΕ απλώς έκλεισε τα αυτιά και άρχισε να φωνάζει δυνατότερα. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Νίκος Σοφιανός, ακόμα και η Αλέκα Παπαρήγα υπερασπίστηκαν με σθένος τις θέσεις που εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, διαστρεβλώνοντας στατιστικά στοιχεία και παρουσιάζοντας μεμονωμένες περιπτώσεις ως αποδείξεις ενός γενικευμένου φαινομένου.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έφτασε και στο σημείο να παρουσιάσει ως ατράνταχτη απόδειξη τη διαφήμιση μιας σουηδικής ιστοσελίδας γνωριμιών, ζητώντας μάλιστα να καταχωρισθεί και στα πρακτικά της Βουλής. Το γεγονός ότι το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσπάθησε να τα μαζέψει κάπως, μιλώντας για φοιτητές και φοιτήτριες που θα υποχρεωθούν να βγουν στην πορνεία δεν έπεισε κανέναν.

Η ξεκάθαρα σεξιστική επιχειρηματολογία του Δημήτρη Κουτσούμπα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήρθε να προστεθεί στην αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων. Σε αυτήν τη σπάνια στιγμή για τα κοινοβουλευτικά πράγματα, όπου, έστω και με επιμέρους διαφοροποιήσεις, το σύνολο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς συντάχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, το ΚΚΕ επέλεξε να στρίψει το τιμόνι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και να δει το όνομά του να γράφεται δίπλα σε αυτά των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης.

Ολοι γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ακολουθεί εμμονικά το δρόμο τού «όχι σε όλα» που του εξασφαλίζει ένα σταθερό μονοψήφιο ποσοστό και τη συνέχεια της μοναχικής ύπαρξής του. Τελευταία, όμως, αυτό το «όχι σε όλα» το έχει οδηγήσει σε μονοπάτια που απομακρύνονται επικίνδυνα από το χαρακτήρα του προοδευτικού που αποδίδει με τόση ευκολία στον εαυτό του και το έχει μετατρέψει σε αναχρονιστική δύναμη, που είπε ο πρωθυπουργός.