Στυλιανίδης: Άκαιρη και άστοχη η επιστολή Τσίπρα για το άρθρο 86 (aud): Αποκλειστική συνέντευξη στο tomanifesto.gr

232

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο tomanifesto.gr και τον Χριστόδουλο Σκούντα ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην οποία τοποθετήθηκε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι στιγμής, για το έργο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στην οποία προεδρεύει αλλά και τα «καυτά» θέματα των ελληνοτουρκικών και του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Ο κ. Στυλιανίδης αφού έκανε ένα πρώτο σχόλιο για το έργο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, παρουσιάζοντας τα επτά βασικά σημεία στα οποία εστιάζει, δεν παρέλειψε να αφήσει τα «καρφιά» του προς την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε ως άκαιρη και άστοχη την επιστολή Τσίπρα για το άρθρο 86 του Συντάγματος, που συζητήθηκε στην επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη: «Τερτίπια» Τσίπρα στη συνταγματική αναθεώρηση για τη σκευωρία Novartis: Τι… θυμήθηκε για την ευθύνη υπουργών

«Εμένα μου δημιούργησε προβληματισμό το μομέντουμ της επιστολής, διότι η επιστολή κατετέθη στην επιτροπή μετά το πέρας των συζητήσεων. Πράγμα που σημαίνει ή ότι δεν παρακολουθούσαν όσο έπρεπε οι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη διαδικασία και παρέσυραν τον πρώην πρωθυπουργό σε μία άκαιρη παρέμβαση ή ότι η παρέμβαση αυτή έγινε σκοπίμως τη συγκεκριμένη στιγμή για λόγους εντυπώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και συνέχισε επισημαίνοντας ότι προέβη σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν, όπως να διανείμει την επιστολή Τσίπρα στα μέλη της επιτροπής και να δώσει τη δυνατότητα παρέμβασης στους εισηγητές, με τον χρόνο όμως να παρέρχεται χωρίς κάποια ουσιαστική συζήτηση.

Αν και -όπως αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την επιτροπή, εκείνος θεωρεί πως η συγκεκριμένη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί «αστοχία» του ΣΥΡΙΖΑ προς δημιουργία εντυπώσεων.

«Πολύ θετική αύρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς βλέπει τους πρώτους τέσσερις μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε πως: «Είμαστε στην αρχή ακόμα. Την κυβέρνηση Μητσοτάκη την χαρακτηρίζει ότι κινείται διαφορετικά και κινείται γρήγορα. Κινήθηκε γρήγορα όσον αφορά τη στελέχωση, την κατάρτιση αρμοδιοτήτων, την καταγραφή της στρατηγικής στόχευσης ανά υπουργείο και τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ενδεχομένως κάποιες από αυτές να μην παρακολούθησαν τους κλασικούς νόμους που θέλουμε να επιβάλλουμε για την καλή νομοθέτηση, αλλά αυτό οφείλεται στη μεγάλη αναρχία που υπήρχε στο νομοθετικό περιβάλλον, και έπρεπε να λυθούν εκκρεμότητες και αδράνειες ετών, σφάλματα και κακοδαιμονίες ετών μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ προανήγγειλε πως αφού αντιμετωπιστούν όλες οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την κωλυσιεργία ετών, θα αρχίσει και η ήρεμη και στοχευμένη νομοθέτηση. «Εκτιμώ πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε μία πολύ θετική αύρα σε αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Δεν λέω ότι λύνονται αυτομάτως όλα τα προβλήματα, αλλά δείχνει στον κόσμο ότι υπήρχε προετοιμασία, υπήρχε στρατηγική, υπήρχε διάθεση για να αλλάξουν τα πράγματα. Επομένως είναι μία πολύ καλή βάση, στην οποία πάνω πρέπει να χτίσουμε.

Σίγουρα βγαίνουμε από μία εποχή που πολλά πράγματα έμειναν πίσω, άλλα διαλύθηκαν, άλλα πήραν κακή κατεύθυνση, υπάρχουν και κάποια που έγιναν σωστά. Η άποψή μου είναι ότι τα σωστά πρέπει να τα κρατήσουμε και να επαυξήσουμε, τα δε στρεβλά να τα αντιμετωπίσουμε με σύγχρονους τρόπους και μία ενωτική διάθεση που θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα για τη χώρα»

«Στοχευμένες αλλά όχι επιπόλαιες οι αποφάσεις της κυβέρνησης» ήταν η απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τα αντιπολιτευτικά σχόλια περί «βιασύνης» της κυβέρνησης, ενώ επισήμανε ότι τέτοιο σχόλιο δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά έπαινος για την κυβέρνηση, καθώς κάθε απόφαση που λαμβάνεται είναι «γρήγορη αλλά όχι βιαστική».

Ελληνοτουρκικά: Είμαστε νηφάλιοι αλλά αποφασιστικοί

Σε ερώτηση σχετικά με την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Στυλιανίδης εκτιμά πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχει απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που είχε και επιδιώκει να επιβάλλει το δικό του ΄χρώμα΄ στην περιοχή» και συνέχισε:

«Εμείς θέλουμε καλή σχέση με την Τουρκία αλλά επουδενί δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις και στα θέματα όπου αμφισβητούνται εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα είμαστε ανυποχώρητοι, είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε βέβαια νηφάλιοι, αλλά είμαστε και αποφασιστικοί να προστατεύσουμε αυτό που από το Δίκαιο μας ανήκει».

Θράκη: Υπάρχει φροντίδα και σχέδιο σε εξέλιξη

Τέλος, όσον αφορά τη Θράκη και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι υπήρξαν απόπειρες να στρατολογηθούν μέλη της φιλήσυχης μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από ακραίους ισλαμιστές αλλά «βρήκαν τοίχο».

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως λαμβάνει μηνύματα ανησυχίας από τους κατοίκους της περιοχής για τις αυξανόμενες ροές, αλλά τόνισε πως έχει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση στην περιοχή. «Υπάρχει φροντίδα, υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη, μας το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ήδη αυτή τη στιγμή, 1.500 ειδικοί φρουροί εκπαιδεύονται στις δύο σχολές της αστυνομίας σε Διδυμότειχο και Κομοτηνή, ήδη ετοιμάζεται η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων που θα γνωρίζουν την περιοχή και βεβαίως ΄τρέχει΄ και μία προσωπική μου πρόταση, αν μπορούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους, τους 8 με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες της FRONTEX να τους εκπαιδεύσουν στις σχολές της Αστυνομίας στη Θράκη, όπου και τεχνογνωσία θα φέρουν σε εμάς αλλά και οι ίδιοι θα εκπαιδευθούν καλύτερα στο πεδίο, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».

Ακούστε όλο το ηχητικό της συνέντευξης:

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr