Ομάδα δέκα και πλέον αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν εμφανίστηκε ξαφνικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα της πλάι στην προεδρία, και μέλος της ανέγνωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως οι εκλογές ακυρώνονται και «όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας» καταλύονται.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του
αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%. Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος.

Κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη» διακυβέρνηση, που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος», η ομάδα γνωστοποίησε πως «αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς». Γνωστοποίησε επίσης πως τα σύνορα κλείνουν επ’ αόριστον. «Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας διαταγής», τόνισε μέλος της ομάδας των αξιωματικών διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος της «Επιτροπής μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών», όπως αυτοαποκαλείται η στρατιωτική χούντα και η οποία δήλωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και όλα τα σώματα ασφαλείας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδουν πως καθώς εκφράζονταν οι στρατιωτικοί, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ.