Οι αφρικανικές χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιχειρεί μια εισβολή με όπλο την επισιτιστική κρίση και τα πραξικοπήματα για τα οποία φέρεται να έχει μεριμνήσει –σε βάθος χρόνου- η Wagner του πάλαι ποτέ στενού του συνεργάτη Γεβγκένι Πριγκόζιν, που έφερε και το προσωνύμιο «ο Σέφ του Πούτιν».

Όσα συμβαίνουν στον Νίγηρα έρχονται να προστεθούν σε αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια την Μπουρκίνα Φάσο και νωρίτερα στο Μάλι. Χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του Σαχέλ και που πλέον δείχνουν να οδεύουν στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει την ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Αφρικής, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη διαμάχη μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Έχοντας ως όπλο την επισιτιστική κρίση και στα χέρια του τα… σιτηρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να βρίσκεται πίσω και από τα πραξικοπήματα όπως το τελευταίο στον Νίγηρα, όπου οι πραξικοπηματίες πίνουν νερό στο όνομά του την ώρα που κατηγορούν τη Δύση, δίνοντας έμφαση στη Γαλλία.

Την προηγούμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ρωσίας με Αφρικανούς ηγέτες, που έγινε στη Αγία Πετρούπολη ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε ότι «η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική» καθώς και ότι «η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει σιτηρά δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες εντός 3-4 μηνών». Μάλιστα ανέφερε την Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλί, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία ανακοινώνοντας ότι θα λάβουν 25.000-50.000 τόνους η καθεμία.

Την επομένη λάμβανε χώρα το πραξικόπημα στον Νίγηρα όπου ο πρόεδρος διατηρούσε και ήθελε να επεκτείνει τις σχέσεις με τις δυτικές χώρες. Οι πραξικοπηματίες έβγαλαν μέχρι και… ρώσικες σημαίες και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη συζήτηση προκειμένου να προστεθεί ως χώρα σε αυτές που θα λάβουν σιτηρά από τη Ρωσία.

Την Τετάρτη το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντοτάν ζητώντας του να βοηθήσει προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις για τη διάθεση των ρωσικών σιτηρών.

Βάσει σχεδίου;

Όλα δείχνουν να κινούνται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Η Ρωσία του Πούτιν εδώ και πολλά χρόνια έχει ρίξει δίχτυα στην Αφρική. Μεγάλες ρωσικές εταιρείες και Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αναλάβει ορυχεία και πηγές ενέργειας στις περισσότερες εκ των χωρών ενώ η Wagner αποτέλεσε ένα είδος προστασίας αυτών των επιχειρήσεων προσφέροντας παράλληλα και υπηρεσίες σε δικτάτορες αλλά και σε ενδιαφερόμενους… πραξικοπηματίες.

Τώρα ο Πούτιν χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο όπλο του, τα σιτηρά. Και πατάει πάνω στην επισιτιστική κρίση για να πλήξει τη Δύση εν αναμονή του χειμώνα και μιας νέας ενεργειακής κρίσης…