Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 στη Στουτγκάρδη η τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση εξωστρέφειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πάνω από 1.000 Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η ελληνική αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, στη  Στουτγκάρδη πραγματοποιήθηκε η τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς εργασίας, στην οποία συμμετείχαν 34 κορυφαίες εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα επαγγελματικών τομέων, προσφέροντας συνολικά περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες όπως μηχανικοί, επαγγελματίες υγείας, οικονομολόγοι, στελέχη πληροφορικής, marketing, πωλήσεων, διοίκησης και παραγωγής, καθώς και προσωπικό με εξειδίκευση στις ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες.

Περισσότεροι από 1.000 Έλληνες του εξωτερικού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, προερχόμενοι όχι μόνο από τη Γερμανία, αλλά και από γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία. Η προσέλευση αυτή επιβεβαιώνει τη διαρκώς αυξανόμενη απήχηση και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προσωπικές συνεντεύξεις και να ενημερωθούν εκτενώς για τις ευκαιρίες καριέρας στην Ελλάδα. Η τελική απόφαση για επιστροφή στη χώρα αποτελεί πλέον προσωπική τους επιλογή, στηριγμένη στις πληροφορίες και τις εμπειρίες που αποκόμισαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιες δράσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, το Ντίσελντορφ και το Λονδίνο, συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες.

Κατά την ομιλία της στην εκδήλωση, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν τη θετική πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η σημαντική συμμετοχή στην τέταρτη κατά σειρά δράση εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε στη Στουτγκάρδη καταδεικνύει ότι η ελληνική αγορά εργασίας έχει ανακτήσει πλέον τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Η ανταπόκριση του κόσμου, μας δίνει μεγάλη χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να επιστρέψουν στη χώρα μας τα “λαμπρά μυαλά”, που έφυγαν στο εξωτερικό, κυρίως τα χρόνια της κρίσης. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η ΔΥΠΑ, με την πολύτιμη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιούν τη σύζευξη σημαντικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό και των συμπατριωτών μας που διαμένουν στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Εμείς αναδεικνύουμε τις επιλογές που έχουν, ωστόσο η τελική απόφαση είναι δική τους».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως, για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια, η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, από την πλευρά του, σημείωσε: «Μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη εκδήλωση στο Ντίσελντορφ τον Δεκέμβριο, η “Ημέρα Καριέρας” στη Στουτγκάρδη ήταν άλλη μια δυνατή υπενθύμιση πως η Ελλάδα έχει αλλάξει. Περισσότεροι από 1.000 Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, συνομίλησαν με κορυφαίες επιχειρήσεις και είδαν από κοντά ότι υπάρχουν πλέον ουσιαστικές επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές στην πατρίδα. Με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και με τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζουμε να χτίζουμε γέφυρες με τους Έλληνες του εξωτερικού, αναδεικνύοντας την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής αγοράς εργασίας, τα φορολογικά κίνητρα και τις βελτιωμένες συνθήκες απασχόλησης. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος, για να εργαστεί και να ζήσει κανείς».

Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι.