Ένα νέο κύμα ακραίας ζέστης εξαπλώνεται στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, επηρεάζοντας εκατομμύρια πολίτες από την Ισπανία έως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο καύσωνα που καταγράφεται μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να προειδοποιούν ότι οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες τις επόμενες ημέρες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις Αρχές σε πολλές χώρες, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που ενδέχεται να αφήσει έντονο αποτύπωμα στο φετινό καλοκαίρι.

Γαλλία: Έως και 40 βαθμοί – Στο «τραπέζι» ο κόκκινος συναγερμός

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται από την Κυριακή έως και την Τρίτη. Σε αρκετές περιοχές της δυτικής και κεντρικής χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετά διαμερίσματα ενδέχεται να τεθούν σε κόκκινο συναγερμό, το ανώτατο επίπεδο προειδοποίησης. Οι ειδικοί συγκρίνουν ήδη το φαινόμενο με τον ιστορικό καύσωνα του 2003.

Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα της χώρας, μαζί με το Παρίσι, βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό. Η έντονη ζέστη οδήγησε αρκετούς δήμους στην ακύρωση εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της Γιορτής της Μουσικής.

Βρετανία: Στο στόχαστρο το ιστορικό ρεκόρ Ιουνίου

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τον υδράργυρο να φτάνει έως τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό. Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να καταρριφθεί το ρεκόρ Ιουνίου των 35,6 βαθμών που είχε καταγραφεί το 1957 και το 1976.

Παράλληλα, η άνοιξη του 2026 καταγράφηκε ως η θερμότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ισπανία, Ελβετία και Γερμανία σε αυξημένη επιφυλακή

Στην Ισπανία, οι προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, μαζί με τις Βαλεαρίδες Νήσους. Σε αρκετές ανατολικές περιοχές οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους 40 βαθμούς.

Η Βασιλεία στην Ελβετία βρίσκεται σε συναγερμό επιπέδου 4 σε πεντάβαθμη κλίμακα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για έως και 37 βαθμούς Κελσίου. Στη Γενεύη, οι αρχές αποφάσισαν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μην προσέλθουν στα σχολεία τη Δευτέρα και την Τρίτη λόγω του καύσωνα.

Την ίδια ώρα, η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για «ισχυρή έως ακραία θερμική καταπόνηση» σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται η εκδήλωση έντονων καταιγίδων.

Οι επιστήμονες δείχνουν την κλιματική αλλαγή

Οι ειδικοί συνδέουν τα επαναλαμβανόμενα κύματα ακραίας ζέστης με την κλιματική αλλαγή.

Ο κλιματολόγος της Météo-France, Ματιέ Σορέλ, χαρακτηρίζει τις επαναλαμβανόμενες ακραίες θερμοκρασίες «προφανή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της ζέστης. Παράλληλα, δεδομένα του Lancet καταγράφουν σημαντική αύξηση της θνησιμότητας που συνδέεται με τις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην Κεντρική Ευρώπη

Το κύμα ζέστης δεν περιορίζεται στη δυτική Ευρώπη. Από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως την Αυστρία, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες.

Στην Αυστρία, ο καύσωνας αναμένεται να διατηρηθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, τοπικές καταιγίδες στα δυτικά ορεινά τμήματα της χώρας ενδέχεται να προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση.