Στο ΠΑΣΟΚ, εκτός από εντελώς unfair από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι γίνεται και εκ του πονηρού, η προοπτική παροχής χρισμάτων σε «πράσινους» υποψηφίους στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη συζητούν συνεχώς τον τρόπο αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να μπερδέψει τους πάντες. Αυτοί οι κύκλοι τονίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε κανέναν διάλογο σε επίπεδο κεντρικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές».

Οι προβληματισμοί στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του κόμματος, όπου εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική παροχής χρισμάτων σε «πράσινους» υποψηφίους, με το επιχείρημα της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στους «γαλάζιους» συνδυασμούς.

 

Ο στόχος

Στο ΠΑΣΟΚ, πέρα από εντελώς unfair, θεωρούν ότι γίνεται και εκ του πονηρού, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μπερδεύουν τον κόσμο, υπονοώντας μέτωπο για να έχουν εκλογικά οφέλη από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. «Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην είναι ο χάρτης μπλε, όπως ήταν το 2019, αλλά να είναι ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Και μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σε απολύτως «οπορτουνιστικό» –που θα έλεγε και η Ομπρέλα– πνεύμα, είπε πως δεν έχει νόημα να έχουμε επικεφαλής για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές «δικά μας, καλά παιδιά», δηλαδή στελέχη του κόμματος, αν δεν είναι σε θέση να δώσουν έναν νικηφόρο αγώνα.

 

Αδυναμία

Αν και η θέση του αυτή συνιστά παραδοχή της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει «αυτόνομους» αυτοδιοικητικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς, εντούτοις την ίδια στιγμή φανερώνει και την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μη διακινδυνεύσει να δώσει τη μάχη σε δήμους και περιφέρειες με κομματικούς υποψηφίους, αλλά να υποστηρίζει εκλεκτούς της Χαριλάου Τρικούπη και του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

Θέλουν να βάλουν ανάχωμα στην «πολιτική λεηλασία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και κόμμα εξουσίας, δεν έχει κανέναν δικό του περιφερειάρχη, ενώ έχει εκλέξει ελάχιστους φιλικούς δημάρχους. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ έχει στην αυτοδιοίκηση πάνω από ενενήντα κομβικά στελέχη.

Το προσεχές διάστημα, μετά την καταγγελία, μέσω απόψεων στελεχών του στα δημοσιογραφικά τραπέζια, οι οποίοι θα μιλούν κατά του κοινού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εξετάσουν αν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα δεχθούν στους συνδυασμούς τους τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, υπάρχει και ένα κακό προηγούμενο που καταδεικνύει ότι όσοι μπήκαν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως «δικαιούχοι» του χρίσματος του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν βγήκαν κερδισμένοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Απόστολου Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στα αυτοδιοικητικά του ΠΑΣΟΚ για εμπλοκή τους στο κόμμα ακούγονται επίσης τα ονόματα του πρώην δήμαρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοίμηση, του πρώην προέδρου της ΚΕΔΚΕ Κώστα Ασκούνη και του πρώην δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραπάνω επιλογές αναμένεται να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ, αφού έχουν εκπεφρασμένη και ξεκάθαρη θέση κατά των «πολιτικών κατσαπλιάδων του ΣΥΡΙΖΑ –όπως λέει κάποιος–που θέλει να μας λεηλατήσει πολιτικά».