Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η έντονη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης Αμοργού και Ανάφης καθώς νέος σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος των τελευταίων ωρών, σημειώθηκε στις 14:55, στη θαλάσσια περιοχή, 20Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά από την 24η Ιανουαρίου κι έπειτα, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Για αυτό θέμα πραγματοποιείται αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, καθώς και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με αναμενόμενες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν.

10 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε 24 ώρες

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Β. Καραστάθης: «Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής».

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας».

Σε επιφυλακή οι αρχές

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Όπως διευκρίνισε η ΕΜΑΚ οι σκηνές που έχουν στηθεί στο κλειστό γήπεδο της Σαντορίνης προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.

2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.

3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Παρακολουθούμε το φαινόμενο

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη σήμερα Κυριακή (2/2) προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια και πως η περιοχή έχει τη δυνατότητα να δώσει δόνηση έως και 5,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μια τέτοια δόνηση δεν αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο νησί.

«Στην πιο ακραία του εκδοχή, η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται μπορεί να οδηγήσει σε σεισμό μεγέθους έως 5-5,5 Ρίχτερ, κάτι που δεν αποτελεί απειλή για τη Σαντορίνη», τόνισε ο κ. Λέκκας, διαφοροποιώντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού το 1932, που είχε μέγεθος 7,1 Ρίχτερ.