Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, με πιο πρόσφατη αυτή των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «ασθενής» και σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες -στη 01:54- μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο «23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού», ή αλλιώς 234 νοτιοανατολικά της Αθήνας, σε μικρή απόσταση από τη Σαντορίνη.
Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 07:10 σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τις τελευταίες ώρες, οι 16 από τις σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι πάνω από τέσσερις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ενώ από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έχουν καταγραφτεί πάνω από 380 σεισμοί.
Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη θα μείνουν κλειστά σήμερα.
Στη Σαντορίνη έχουν φτάσει ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, ενώ έχουν στηθεί σκηνές. Οι σκηνές προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου, ενώ στη Σαντορίνη βρίσκεται ο περιφερειακός διοικητής ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σήμερα έφτασε στο νησί, με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, ακόμα και τα δυσμενέστερα, σχετικά με πιθανούς σεισμούς στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, από τους ειδικούς δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σεισμός ακόμα και 6 Ρίχτερ.
Έχει μετατοπιστεί το κέντρο των σεισμών
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επίκεντρο των σεισμών έχει αρχίσει και μετατοπίζεται. Απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, δήλωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης.
Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 ρίχτερ.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες είπε πως «είχαμε ένα μπαράζ με αυξημένο πλήθος και αυξημένα μεγέθη». Εξήγησε πως παρατηρείται μετατόπιση των επικέντρων προς τα βόρεια-ανατολικά, δηλαδή προς την κατεύθυνση, όχι πολύ κοντά, στην Αμοργό και απομάκρυνση από τη Σαντορίνη. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας, καθώς, ακόμα και αν γίνει ισχυρότερος σεισμός, θα είναι δύσκολο να βλάψει αυτά τα νησιά.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, από όλες τις ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα προκύπτει ότι έχει ενεργοποιηθεί το νότιο τμήμα ενός μεγάλου ρήγματος που βρίσκεται στην υποθαλάσσια τάφρο μεταξύ Αμοργού, Αστυπάλαιας, Ανάφης και Σαντορίνης. Είναι το ρήγμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα το 1956 έδωσε πολύ μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ.
Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα, ενώ τόνισε ότι τα ηφαίστεια δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό στο μέλλον. «Καταλήξαμε ότι η συμπεριφορά τις σεισμικής δραστηριότητας από τις 24 Ιανουαρίου έχει τα χαρακτηριστικά των προσεισμών και ενδεχομένως το 4,6 να ήταν ο κύριος και να υπάρξει φθίνουσα πορεία. Μπορεί ωστόσο να ήταν και προσεισμός. Θα χρειαστούμε περισσότερες ημέρες για να το πούμε αυτό» σημείωσε.