Αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που καταγράφονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με τον κίνδυνο λάθος προκαταβολών να είναι δεδομένος, ενώ και οι πληρωμές του Οκτωβρίου τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία από τα μέσα Ιουνίου ώστε να τρέξουν εγκαίρως οι απαραίτητοι έλεγχοι, στην Ελλάδα το σύστημα άνοιξε τέλη Ιουλίου, με ένα δυσλειτουργικό λογισμικό και χιλιάδες προβλήματα, όπως καταγγέλλεται.
Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μιλώντας στο «Μανιφέστο», καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει άμεσα αποπέμποντας τους υπευθύνους. «Με υπαιτιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έγινε παρατηρητής εκχωρώντας τον δικό του ρόλο σε ιδιωτικές εταιρείες, τίθενται σε ρίσκο οι πληρωμές των αγροτών. Ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να υπηρετεί τους αγρότες, ας τον αναλάβει επιτέλους. Ας τελειώσει αυτή η ιστορία», λέει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Σε δύο ημερίδες των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα... άκουσε από τους χρήστες, δίχως να απαντά επί της ουσίας. Η δυσλειτουργία της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ αποδίδεται στο πεπαλαιωμένο λογισμικό του τεχνικού συμβούλου που επιλέχθηκε για να διαχειριστεί το σύστημα, γεγονός που είναι σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον νέο υπουργό Κώστα Τσιάρα να εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει λύσεις ζητώντας την προσωρινή ανοχή των εμπλεκομένων.
«Με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει γίνει η πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών. Και αυτό επειδή όταν ολοκληρωθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος, διορθώσεις πριν την καταβολή των ενισχύσεων», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, ενώ προβλέπει προβλήματα και με τις προκαταβολές, οι οποίες όπου καταβληθούν είναι λάθος. «Τα χρήματα χάνουν το δρόμο τους», λέει χαρακτηριστικά.
Χάνονται ενισχύσεις
Σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά, «όλη αυτή η κατάσταση ενισχύει την επιχειρηματολογία μας για ασοβαρότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ που οδήγησε σε καταλογισμό τη χώρα μας. Κάποιοι επιτήδειοι παίρνουν να χρήματα των αγροτών όταν οι ενισχύσεις θα πρέπει να έχουν στο επίκεντρο τον πραγματικό παραγωγό», ενώ προσθέτει ότι οι δηλώσεις οφείλουν να γίνουν ένα διαδικαστικό ζήτημα που δεν θα απασχολεί τους παραγωγούς. «Εμάς, ως αγρότες, δεν μας ενδιαφέρει η Πολιτεία ποιον τεχνικό σύμβουλο θα επιλέξει. Ωστόσο, οφείλει να εφαρμόζει κριτήρια αξιοπιστίας. Ποια αξιοπιστία υπάρχει με τέτοια σφάλματα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες; Εμείς θέλουμε λειτουργικό σύστημα, όπως δηλαδή δουλεύει στο gov.gr. Οι δηλώσεις πρέπει να μείνουν σε αυτό το περιβάλλον που είναι δημόσιο και διαφανές και όχι στα χέρια κάποιου ιδιώτη…», σημειώνει.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανησυχία του Παύλου Σατολιά για αδυναμία πληρωμών τον Οκτώβριο, καθώς δεν μεσολαβεί χρονικό περιθώριο για τους απαραίτητους ελέγχους.
Σε αυτό δείχνει να συμφωνεί και ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου Αλκης Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας στο patrisnews.gr πως η 12η Σεπτεμβρίου αποτελεί «πιεστική ημερομηνία» ακόμα και αν όλα λειτουργούσαν σωστά. «Δεν μπορώ να εκτιμήσω ακόμα αν μπορούν να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα όλες οι δηλώσεις, προκειμένου ο κόσμος να μην έχει προβλήματα», δήλωσε συγκεκριμένα.
Καταθέτουν αγωγές, ζητούν αποζημιώσεις
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πάνω από 180 εταιρείες συμβούλων με Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων προτίθενται να καταθέσουν αγωγή διεκδικώντας τεράστια ποσά αποζημίωσης (διαφυγόντα κέρδη) από τον Οργανισμό Πληρωμών. «Εμπειροι ιδιοκτήτες ΚΥΔ με βαθιά γνώση των πληροφορικών συστημάτων γύρω από το θέμα των δηλώσεων διαβεβαιώνουν ότι αυτό το μηχανογραφικό σύστημα (και όχι μόνο η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024) δεν έχει καμιά τύχη. Κουβαλάει όλα τα προβλήματα που είχε και πριν το 2021, φιλοξενείται σε αργούς και παλιάς τεχνολογίας ιδιωτικούς servers, κινείται με ρυθμούς χελώνας και δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν διαχειριστή (ΚΥΔ) να κάνει τη δουλειά του», σύμφωνα με αυτά.
Σε ,ότι αφορά τέλος τις πληρωμές αυτές, φαίνεται να γίνονται καλά Χριστούγεννα. Αυτή την κατάσταση φυσικά εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι, καθώς και οι έμποροι και οι μεσάζοντες θα παραλαμβάνουν τα προϊόντα με ανοιχτές τιμές και θα δίνουν εξόφληση κατά το δοκούν, καθώς οι αγρότες θα έχουν ανάγκη τις προκαταβολές.