Με τη συστηµατική οργάνωση εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών και με τη συνδρομή και άλλων κρατικών υπηρεσιών αναμένεται να δρομολογηθεί άμεσα η έρευνα για την οπαδική –και όχι μόνον– βία με πρωτοβουλία της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, που παρέλαβε στα μέσα της εβδομάδας φάκελο με στοιχεία από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού, αξιολόγησε τα δεδομένα και τη Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη, θα αναθέσει έρευνα ευρεία εκτάσεως προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκληματικές οργανώσεις που δρουν εντός και εκτός γηπέδων.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με έγγραφο της ίδιας της εισαγγελέως, πριν από την κυβερνητική σύσκεψη στην αρχή της εβδομάδας και αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στου Ρέντη, προδιέγραψε την κατεύθυνση που οφείλουν να λάβουν οι έρευνες, σημειώνοντας, ως πρώτο προς διερεύνηση αδίκημα, εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολούθησαν οι δύο υπουργοί Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι παρέδωσαν φάκελο με τα τελευταία περιστατικά οπαδικής βίας, επιθέσεις σε διαιτητές, επεισόδια με βόμβες μολότοφ έξω από αθλητικούς χώρους σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, επιθέσεις σε δημοσιογράφους και άλλα, που αριθμούν περί τις 30 τέτοιες υποθέσεις.

Τα 200 ονόματα

Παράλληλα, οι υπουργοί προσκόμισαν κατάλογο, περίπου 200 ονόματα, με σκληρούς χούλιγκαν που δρουν για λογαριασμό των μεγάλων ομάδων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, πολλοί από τους οποίους είναι σεσημασμένοι, άλλοι έχουν και ποινικό παρελθόν, ενώ υπάρχουν και αρκετοί με δράση εγκληματική, πέραν της οπαδικής βίας – εκβιασμοί, ναρκωτικά και λοιπά.

Με αυτά τα στοιχεία, που χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «ενδεικτικά», αφού άφησε να εννοηθεί ότι θα προσκομιστούν και άλλα, θα ξεκινήσει αρχικά η έρευνα, η οποία εκτιμάται εξαιρετικά σοβαρή και εξαιρετικά δύσκολη. Εξάλλου, η πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου των δύο υπουργών, από εισαγγελικής πλευράς, εκτιμάται ικανή να προκαλέσει την έναρξη της έρευνας όχι όμως να προσφέρει αποτελέσματα, καθώς χρειάζεται, όπως σημειώνεται, πολλή δουλειά για να δεθούν κατηγορίες και να εξαρθρωθούν εγκληματικές συμμορίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές, αξιοποιώντας όσα στοιχεία τούς προσκομίσουν οι αστυνομικές αρχές, θα προχωρήσουν την έρευνα και μάλιστα πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως πρόκειται η διενέργειά της να ανατεθεί σε εξειδικευμένους εισαγγελείς και στην υπηρεσία οργανωμένου εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Για την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων που φαίνεται ότι έδρασαν και στου Ρέντη, οι έρευνες θα κινηθούν, όπως ξεκαθαρίστηκε από τους δύο υπουργούς, προς κάθε κατεύθυνση, όχι μόνο στο επίπεδο εκείνων που συμμετέχουν σε αυτές αλλά και σε εκείνους που τις διευθύνουν, τις χρηματοδοτούν ή τις υποκινούν. Πέραν τούτων, οι έρευνες θα αγγίξουν και περιοχές του κοινού ποινικού δικαίου, όπου φαίνεται ότι επεκτείνουν τη δράση τους σκληροί χούλιγκαν, φθάνοντας μέχρι το οργανωμένο έγκλημα.

Ενοποίηση της έρευνας

Προς το παρόν, παραμένει αδιευκρίνιστο αν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα προχωρήσει σε ενοποίηση και της έρευνας που ήδη διενεργείται υπό την εποπτεία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Οικονόμου για φαινόμενα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο με εκείνη για τις εγκληματικές οργανώσεις. Το πιθανότερο, όπως εκτιμάται, είναι η έρευνα για τη διαφθορά να συνεχίζει να διεξάγεται ξεχωριστά. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, πάντως, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον Πειραιά για την τραγωδία στου Ρέντη, δεν αποκλείεται να ενοποιηθούν με τη μεγάλη έρευνα για την οπαδική βία, καθώς υπάρχουν ήδη σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα που συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις έδρασε ως εγκληματική οργάνωση, με δομή και διεύθυνση, ενώ οι εξελίξεις για την πλήρη διαλεύκανση των όσων συνέβησαν στου Ρέντη τρέχουν, με τις αρμόδιες Αρχές να επιτείνουν τις προσπάθειες για αποκάλυψη όλων όσοι εμπλέκονται.