Απολύτως εύθραυστη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των Ιρανών στο Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ, με βάση την ακολουθία των γεγονότων, να εμφανίζεται ως ο πρωταγωνιστής για την επόμενη φάση ή την απόσβεση της ανάφλεξης. Ή θα πατήσει τη σκανδάλη ή θα σημάνει αφοπλισμό... Στη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν-τουλάχιστον κάποιες πρώτες αποφάσεις για το ποια ή ποιες θα είναι οι απαντήσεις του Ισραήλ στο «χτύπημα» της Τεχεράνης, στις 11 το βράδυ του Σαββάτου διάρκειας 5 ωρών.

Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ εμφανίστηκε περισσότερο επιθετικός, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο».

Η αποκάλυψη της Τεχεράνης για τις ΗΠΑ

Από την πλευρά της η Τεχεράνη, φαίνεται να «παίζει» το...παιχνίδι των συμμάχων... Αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για τις προθέσεις της. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έσπευσε να χαιρετίσει τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς». 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ξεδιπλώνει, ενδεχομένως, ένα τμήμα των σχεδιασμών και των συζητήσεων στην Τεχεράνη.  δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις «αμυντικές επιχειρήσεις», αλλά θα προστατευθεί «από κάθε νέα επίθεση».

«Η άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας δείχνει την υπεύθυνη προσέγγιση του Ιράν στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», γράφει ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στην πλατφόρμα «X».

«Σε αυτό το σημείο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της ενάντια σε οποιαδήποτε νέα επίθεση», γράφει λίγες ώρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε ένα μεγάλο κύμα περίπου 300 επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στην πρώτη του άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ.

Το σενάριο του BBC για τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Τον τρόπο που θα μπορούσε το Ισραήλ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση αναλύει ο αναλυτής του BBC, Frank Gardner, και δίνει, μάλιστα ένα πιθανό σχέδιο.

Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, εξηγεί ο ίδιος.

Το Ισραήλ ωστόσο, θα μπορούσε σύμφωνα με τον Frank Gardner, να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα καινα χτυπήσει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και εκπαιδευτικά κέντρα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές.

Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα «απαντούσε» ξανά, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει.