Στο παρά ένα της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία θυμήθηκε τον διάλογο

by MANIFESTO

Η Άγκυρα καλεί την Αθήνα σε διάλογο δίχως προϋποθέσεις και ζητά τον καθορισμό ημερομηνίας διερευνητικών επαφών, αφού αναφέρει πως το Όρουτς Ρείς έχει σταματήσει τις έρευνες του στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ τονίζει πως «όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα δίχως προϋποθέσεις. Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Όμως η Ελλάδα υποχώρησε με την δικαιολογία της παρουσίας του Όρουτς Ρεις στο πεδίο κι έτσι δεν καθορίστηκε η ημερομηνία των συναντήσεων. Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι το Όρουτς Ρέις ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην ανατολική Μεσόγειο στις 29 Νοεμβρίου του 2020 και πως επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Τουρκία και σήμερα και από εδώ και πέρα θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον διάλογο δίχως προϋποθέσεις».

Η πρόσκληση της Τουρκίας σε διάλογο γίνεται λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο της Ε.Ε. όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

Η Άγκυρα επιχειρεί να αποφύγει το ενδεχόμενο κυρώσεων, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε διάγγελμα, ανακοινώνοντας μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ατομικές ελευθερίες και στην ελευθερία της έκφρασης, σε μια προσπάθεια να δείξει πως η χώρα του μπαίνει σε «ευρωπαϊκή πορεία».

Ρητή εντολή από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. μετά τη σχετική απόφαση των ηγετών των κρατών-μελών για κατάρτιση καταλόγου τομεακών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο οποίος θα βρίσκεται στο τραπέζι προς ενεργοποίηση σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Άγκυρας επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, αποτελεί το πλέον βασικό σενάριο που αναμένεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα