Στο ετήσιο Vienna Migration Conference, το οποίο διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), στη Βιέννη, συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τονίζοντας ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποτελεί ζήτημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και απαιτεί την εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.

Ο υπουργός επεσήμανε τη σπουδαιότητα των επιστροφών των μη δικαιούχων άσυλο στις χώρες καταγωγής τους, υποστηρίζοντας ότι χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών, καταστρατηγείται η λειτουργία του συστήματος ασύλου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Gerhard Karner, την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, Nicole de Moor, τον εκτελεστικό διευθυντή του ICMPD, Michael Spindelegger, και την Assistant High Commissioner for Protection του ICMPD, Ruvendrini Menikdiwela. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και η ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές.

Τον υπουργό συνόδευε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης.